Janáček v německé metropoli - Glagolská mše v podání Berlínských filharmoniků

6. leden 2014

Glagolská mše v záznamu koncertu Berlínských filharmoniků z 8. září loňského roku na Berlínském hudebním festivalu. V programu, v němž zazněla také hudba Witolda Lutoslawského a Gustava Mahlera, spoluúčinkoval pod taktovkou Simona Rattlea Český filharmonický sbor Brno.

Vysíláme 6. ledna ve 20:00 hodin.

První lednové pondělí vysílá stanice Vltava v obvyklém večerním čase snímek z nabídky mezinárodní hudební výměny EBU, který symbolicky připomene zahraniční kontext Roku české hudby 2014. Vybrán je záznam koncertu Berlínských filharmoniků z počátku září. Zazněla na něm Glagolská mše Leoše Janáčka.

Na provedení jedinečného díla se tehdy v sále Philharmonie v Berlíně vedle mezinárodní čtveřice sólistů podílel Český filharmonický sbor z Brna. Dirigentem byl šéf tělesa Simon Rattle, který mimochodem společně se svou životní partnerkou Magdalenou Koženou převzal uměleckou záštitu nad letošním Rokem české hudby; jeho čestným prezidentem je šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

02336763.jpeg

Glagolská mše je originálně koncipovaná kantáta pro sóla, smíšený sbor, orchestr a varhany, komponovaná dvaasedmdesátiletým Janáčkem v léta a na podzim roku 1926 v Luhačovicích a v Brně na staroslověnský text. Přestože jde o zhudebnění liturgického textu, není skladba mší v pravém slova smyslu, nemá křesťanský obsah - její původ a možný výklad leží spíše v autorově panteismu a panslavismu.

Vedle Janáčkovy strhující vokální kompozice zazněla v německé metropoli na Berlínském hudebním festivalu 8. září 2013 také 2. symfonie Witolda Lutoslawského a Písně potulného tovaryše od Gustava Mahlera v orchestrální úpravě z pera Arnolda Schönberga. Sólistou byl vynikající německý barytonista Christian Gerhaher. Orchestr, počítaný už po léta mezi absolutní světovou špičku, vznikl v roce 1882. Berlínští filharmonikové si první květnový den připomínají své "narozeniny" každoročně od roku 1991 takzvaným Evropským koncertem. Ten úplně první se konal v mozartovském roce 1991 v Praze, která je zatím jedinou hudební metropolí, v níž se tento program uskutečnil již třikrát - Berlínští filharmonikové zde totiž takto v přímém televizním přenosu vystoupili i v roce 2006 a pak znovu loni.

autor: Petr Veber
Spustit audio