Jihočeský festival Concertino Praga

10. červenec 2013

Záznam koncertu z Maškarního sálu českokrumlovského zámku, který se konal 17. 6. 2013.

Maškarní sál s proslulými Ledererovými nástěnnými malbami z roku 1748 na zámku v Českém Krumlově je tradičně první zastávkou Jihočeského festivalu Concertino Praga. Posluchačům zde své umění předvedli hned tři laureáti Mezinárodní rozhlasové soutěže: Barbora Kubíková, Maria Alexandra Bobeico a Victor Maslov - a s nimi tři držitelé čestných uznání: Matyáš Novák, Martina Miedl a Vilém Vlček.

17. června sledovalo koncert ve zcela zaplněném sále 160 hudbymilovných posluchačů, žáků zdejší Základní umělecké školy, jejich rodičů a učitelů. Koncert byl osvěžením nejen na duchu, ale i na těle, neboť silné zdi sálu úspěšně bránily průniku tropických teplot, které v tom týdnu nemilosrdně zasáhly Českou republiku.

Český klavírista Matyáš Novák, který získal v mezinárodním kole soutěže čestné uznání, se na koncertě zhostil nejen role sólisty, ale i role klavírní spolupráce. Komorní hudbu má rád, v loňském roce získal 2. cenu jako člen tria Sol de Praga s houslistkou Julií Svěcenou a klarinetistou Liborem Suchým. Letos soutěžil v komorní hře i na celostátní soutěži ZUŠ ve hře komorních souborů s převahou smyčcových nástrojů.

Spustit audio