José Cura zazpívá v Českém Krumlově i příští rok

29. červenec 2015

Leoncavallova opera Komedianti bude příští rok příležitostí pro další návrat tenoristy Josého Cury do České republiky. Pěvec vystoupí v inscenaci v Českém Krumlově, hrané u tamního oblíbeného, podle památkářů však kvůli umístění v zámeckém parku spíše kontroverzního otáčivého hlediště.

Argentinský umělec letos zahájil v Českém Krumlově mezinárodní hudební festival, jehož je do druhé poloviny srpna oficiální tváří. Koncert se v Pivovarské zahradě uskutečnil za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu 16. července a pro velký zájem opakovaně i o dva dny později, kdy odtamtud operní galaprogram vysílala v přímém přenosu stanice Vltava.
„V budoucnu bych také rád přijel s recitálem sestaveným z argentinských písní,“ prozradil předtím Cura na pražském setkání s novináři. Asi by při té příležitosti zazněly i sonety, které zhudebnil. Osmačtyřicetiletý pěvec, který už vystoupil před českým publikem ve dvou různých termínech v roce 2003, proslul totiž nejen svým ztvárněním Verdiho Othella, Saint-Saënsova Samsona a postav z děl italských veristů, ale také tím, že diriguje, komponuje, režíruje a fotografuje; a navíc teď píše už třetí román.

Kdyby si mohl vybírat, asi by z toho všeho nejraději zvolil úlohu dirigenta, protože ten není tak citlivý vůči indispozicím jako pěvec a protože má možnost zažívat skvělý pocit, že řídí „úžasný stroj“. Na druhou stranu však Cura s úsměvem podotýká, že když po dvaceti letech konečně pochopil, jak zpívat, tak že toho přece nenechá… Ale úplně nejraději je doma s rodinou.

Jak říká, být originální neznamená lišit se, ale být upřímný, být sám sebou. „Dáte-li do toho srdce, originalita přítomna bude. Konec umění by nastal, kdybychom všichni začali kopírovat jeden druhého, abychom takříkajíc měli jistotu,“ domnívá se José Cura. A uvažuje i o tom, co zpívá. „Zjišťuji, třeba právě v Othellovi, že i my se chováme stejně jako lidé před stovkami let – stále vraždíme ve jménu boha… Největším problémem je naše hloupost,“ poznamenal na tiskové konferenci.

V roce 2000 Cura založil vlastní produkční společnost, aby měl možnost řešit věci „podle svého“. Když uvažoval, zda přijme nabídku účinkovat letos v létě v Českém Krumlově, rozhodla manželka: viděla fotografie města a prohlásila, že tam s ním týdenní dovolenou stráví ráda.

02104333.jpeg
autor: Petr Veber
Spustit audio