Jsme Antonínu Dvořákovi něco dlužni? Nejen o tom z Památníku Antonína Dvořáka z Nelahozevsi

9. září 2016

V neděli 4. září jsme zavítali do rodného domu Antonína Dvořáka v Nelahozevsi, kde jsme se u příležitosti 175. výročí narození skladatele zúčastnili prohlídky amerického muzikologa Davida Beveridge.

Povídali jsme si s uměleckým ředitelem festivalu Dvořákova Praha Markem Vrabcem, předsedkyní Společnosti Antonína Dvořáka Markétou Hallovou, generálním ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem, klavíristou Ivem Kahánkem a laureátem Ceny Antonína Dvořáka, basistou Richardem Novákem.


Skromný Richard NovákKdyž jsem slyšel ta jména, která už tuto cenu dostala, myslím, že jsem tam takovej nějakej vzadu, maličkej, kterej tam možná nepatří.

Čtěte také

V rodném domě se nachází expozice o životě a díle našeho nejslavnějšího skladatele s důrazem na dobu jeho dětství a mládí, které strávil v Nelahozevsi. Památník byl zpřístupněn veřejnosti roku 1951. Současná stálá expozice podle původního scénáře Karla Mikysy z roku 1971 byla aktualizována u příležitosti výročí Dvořákova narození roku 1991. Roku 1997 proběhla rekonstrukce druhé budovy Památníku (bývalého krámu) do podoby z času skladatelova života. Přestože se autentických památek ze skladatelova dětství a mládí dochovalo velmi málo, působí osobní kontakt s prostředím, které A. Dvořáka ovlivnilo na celý život, velmi silným dojmem.

11. září od 17:00 se na Vltavě po týdnu ještě jednou vrátíme do Nelahozevsi, kde jsme natáčeli s účastníky a aktéry jízdy parním vlakem a dalších doprovodných programů hudebního festivalu Dvořákova Praha. V reportážních úryvcích z rozhlasového archivu zavítáme i na další místa spojená s pobyty skladatele Antonína Dvořáka.
Připravili a uvádějí Tomáš Černý a Pavel Ryjáček.

autor: Josef Zedník
Spustit audio