Jubilejní Evropský koncert Berlínských filharmoniků - bez publika

2. červen 2020

Tradiční koncert Berlínských filharmoniků získal za tři desítky let své existence zcela mimořádnou mediální publicitu, prostřednictvím vysílání řady rozhlasových a televizních společností jej sledují každoročně miliony posluchačů a diváků na celém světě. Na D-dur exkluzívně 10. června ve 20:00.

Záměr vytvořit opakující se prestižní událost, která by připomínala založení orchestru v Berlíně 1. května 1882, se objevil koncem osmdesátých let minulého století. Podnětem bylo i uvolnění politických poměrů - po válce rozdělený Berlín se mohl opět sjednotit a stal se metropolí Německa a nově nastolené poměry v Evropě posílily zájem o sdílení kulturních aktivit. Ideovým pozadím se tak stala podpora evropské sounáležitosti, jako dějiště jednotlivých koncertů byla volena historicky nebo kulturně významná místa jednotlivých zemí, ve kterých by byly hudební zážitky umocněny vizuálními dojmy.

Zcela ojedinělou a historicky významnou úlohu v dějinách Evropských koncertů má Praha. Měla tu čest zahájit tradici a hostit první Evropský koncert - 1. května 1991. Berlínští filharmonikové vystoupili ve Smetanově síni Obecního domu se svým tehdejším šéfdirigentem Claudiem Abbadem. Úvodní skladbou, která tehdy zazněla, byla předehra k opeře Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta – k dílu, jehož slavná historie se začala psát právě v Praze při původní premiéře v roce 1787. V Praze se konaly Evropské koncerty Berlínských filharmoniků ještě dvakrát. V roce 2006 to bylo ve Stavovském divadle, s dirigentem Danielem Barenboimem a sólistou Radkem Baborákem s mozartovským programem reflektujícím tehdejší 250. výročí narození skladatele. Španělský sál Pražského hradu se stal dějištěm Evropského koncertu v roce 2013, Berlínské filharmoniky řídil jejich šéfdirigent Simon Rattle, sólistkou byla Magdalena Kožená.

Od svého vzniku se Evropské koncerty Berlínských filharmoniků uskutečnily v 16 zemích. Mezi místy jejich konání bylo například petrohradské Mariinské divadlo, antické divadlo na úpatí Akropole, Palazzo Vecchio ve Florencii, Muzeum Vasa ve Stockholmu a další. V loňském roce se koncert uskutečnil v Musée d´Orsay v Paříži.

Letošní 30. Evropský koncert se měl odehrát v Tel Avivu a zahájit velké evropské turné Berlínských filharmoniků. Koncertu se měl zúčastnit prezident Spolkové republiky Německo Frank-Walter Steinmeier v souvislosti s návštěvou Izraele. Vzhledem k omezením způsobeným pandemickými událostmi ovšem byla zrušena jak prezidentova cesta, tak turné orchestru.

Logo

Berlínští filharmonikové zareagovali stejně jako celá řada uměleckých souborů na celém světě. Narychlo změnili původně plánovaný, velkoryse koncipovaný program a vytvořili nový - v hráčsky úsporné komorní, nicméně velice zajímavé verzi. Zazněla v něm díla Arvo Pärta, György Ligetiho, Samuela Barbera a 4. symfonie Gustava Mahlera v úpravě Erwina Steina pro komorní soubor. Sólistkou byla sopranistka Christiane Karg, soubor Berlínských filharmoniků řídil šéfdirigent Kirill Petrenko. Koncert v prázdném koncertním sále zahájil krátkým proslovem spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.

Andrea Zietzschmann, generální manažerka Berlínských filharmoniků, šéfdirigent Kirill Petrenko a zástupci orchestru se vyjádřili : “Jsme velice vděční, že můžeme uskutečnit Evropský koncert v této složité době. Tento koncert by měl být o sjednocené Evropě, je to poselství, které je dnes důležitější než kdykoli jindy. Tímto koncertem chceme povzbudit naše posluchače na celém světě a poslat jim poselství solidarity.”

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio