Když se umění snoubí s pokorou. Záznam koncertu Ensemble Berlin-Prag na Smetanově Litomyšli a rozhovor s hobojistou Vilémem Veverkou

28. srpen 2016

Poslední červnový večer patřil na mezinárodním hudebním festivalu Smetanova Litomyšl koncertu Ensemble Berlin-Prag. Vynikající čeští sólisté vystoupili společně s předními hráči Berlínské filharmonie v Piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže a přinesli tak litomyšlskému publiku nádherný hudební zážitek.

Program sestavený z děl Jana Dismase Zelenky, Antonia Vivaldiho, Johana Sebastiana Bacha a Francoise Couperina přednesli ve složení: Dominik Wollenweber – hoboj, anglický roh, Vilém Veverka – hoboj, Mor Biron - fagot, Barbara Maria Willi - cembalo, Ulrich Wolff – kontrabas.

Zaposlouchat se do zvuku Ensemble Berlin-Prag je osvěžující a povznášející zároveň. V jejich vystoupení se snoubí excelentní souhra se zasvěcenou interpretací, do hudby vkládají vroucnost, oddanost a pokoru. Působivě vám odhalí hloubku a pozoruhodnou barvitost Zelenkova kontrapunktického umění. Slyšet v jejich podání Zelenkovy sonáty je opravdový svátek.

Koncert je zároveň nabízen v rámci mezinárodní hudební výměny do prestižní koncertní série Letní festivaly Eurorádia, a dosud jej přebíraly veřejnoprávní rozhlasové stanice v: Polsku, Švédsku, Japonsku, Rumunsku, Řecku, Švýcarsku, Litvě, Španělsku, Velké Británii a na Islandu.

O Ensemble Berlin-Prag, o jeho sólových aktivitách, o podpoře neziskové organizace Zachraň jídlo i o plánech do budoucna si s hobojistou Vilémem Veverkou před koncertem v Litomyšli povídala Lucie Hradilová.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka