Klarinetista Narek Arutyunyan oslavil na Concertinu Praga šestnácté narozeniny

16. červen 2008

V den koncertu nebere už klarinet do ruky, a to proto, aby byl večer pro pódiový výkon plný sil. Tak zní návod na úspěch, jak ho při mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga prezentoval Narek Arutyunyan, ve svém oboru letošní držitel první ceny. V sobotu 14. června byl v Rudolfinu jedním z protagonistů koncertního vystoupení laureátů - a hrál dobře. Den předtím oslavil v Praze šestnácté narozeniny.

Koncert vítězů jsme z pražské Dvořákovy síně na stanici Vltava vysílali v přímém přenosu a byl k vidění a slyšení i na rozhlasovém webu. Během navazujícího Jihočeského festivalu Concertino Praga jsou zastávkami laureátů soutěže Maškarní sál v Českém Krumlově, Vokův sál v Bechyni, divadelní sál v Třeboni a 20. června Rytířský sál v Jindřichově Hradci; i tam je naše stanice přítomna.

Logo

K jižním Čechám se soutěž Concertino Praga, už více než čtyřicetiletá, přimkla téměř od počátku, a to především prostřednictvím skladatele Viktora Kalabise (1923-2006), svého duchovního otce a jednoho ze zakladatelů ojedinělého klání. Měl totiž se svou manželkou cembalistkou Zuzanou Růžičkovou celoživotní úzký a vřelý osobní vztah k Jindřichově Hradci a okolní krajině, často zde pobýval a nechal se prostředím inspirovat. Závěrečný koncert 40. ročníku festivalu, spojeného s turné laureátů, se proto i letos koná právě v tomto památkově chráněném městě - v přímém přenosu na Vltavě a se vzpomínkou na Viktora Kalabise.

Logo

"Bude-li těmto mladým umělcům věnována pozornost, máme se na co těšit," prohlásil na adresu nejlepších účastníků letošního Concertino Praga předseda poroty Jiří Hlaváč. Je přesvědčen, že přinejmenším v několika z nich rozhlasová soutěž objevila opět hráče s velkou mezinárodní budoucností. Před vltavským mikrofonem se profesor Hlaváč zamýšlel nad tím, jak asi šestnáctiletí vidí soutěž a její význam pro svůj další případný umělecký růst (viz audio).

Letos porotci vybírali v oborech hry na flétnu, klarinet, hoboj, fagot a trubku z 29 nahrávek z devíti zemí. Z Česka natočilo snímek pro národní soutěž dokonce na sedm desítek kandidátů, což je počet zaznamenaný naposledy před dvaceti lety. Jou tito mladí lidé "in", když se věnují klasické hudbě? Z hlediska většiny společnosti asi ne, ale ředitel stanice Vltava Lukáš Hurník je, stejně jako ty, kdo takovou hudbu poslouchají, během moderování koncertu laureátů povzbudil: Ano - jde o luxus. Ale o luxus nezbytný.

Absolutním vítězem mezinárodního klání se stala německá flétnistka Daniela Koch, prvními ve svých kategoriích byli vedle ní česká hobojistka Denisa Gřonková, ruský trumpetista Michail Gajduk a fagotista Bálint Mohai. Vedle zmíněného Nareka Arutjunjana, původem z Arménie, ale zastupujícího v soutěži Rusko, mají svůj "fígl", jak uspět, samozřejmě i oni. Flétnistka Kochová například propracovala systém maskotů a talismanů, každý je dobrý na něco jiného. A maďarský fagotista tvrdí, že nejúčinnější je dlouhý polibek na čelo od milované dívky.

autor: Petr Veber
Spustit audio