KlasikaPlus doporučuje

7. květen 2019

Hudební portál KlasikaPlus pravidelně vybírá pro posluchače D-dur blížící se události z oblasti klasické hudby, které bychom si od 28.4. neměli nechat ujít.

1) Praha, Obecní dům, středa 15. května 2019 ve 20:00

Koncert ke 150. výročí úmrtí vizionářského romantika Hectora Berlioze na festivalu Pražské jaro s programní symfonií pro violu a orchestr a velkolepě dimenzovanou kantátou zhudebňující církevní text „Tebe, Bože, chválíme“, která na festivalu zazní po 40 letech.

Hector Berlioz: Harold v Itálii a Te Deum

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, sólisté Karel Untermüller – viola a Nicholas Phan – tenor, Slovenský filharmonický sbor a Kühnův smíšený sbor, John Nelson – dirigent

 

2) Praha, Národní divadlo, čtvrtek 16. května 2019 v 19:00

Operní soubor pražského Národního divadla hrál Prokofjevovu rozvernou pohádku Láska ke třem pomerančům za celé století od jejího zkomponování jen jednou, v první polovině 60. let. Nyní ji režijně nastudoval mim Radim Vizváry. Slibuje příběh hypochondrického prince, ve kterém je možné úplně všechno. A dirigent Christopher Ward slibuje neméně vtipnou hudbu světového klasika, psanou po jeho emigraci z bolševického Ruska. Premiéra se koná v rámci festivalu Pražské jaro.

Sergej Prokofjev: Láska ke třem pomerančům

Hlavní role alternují Aleš Briscein a Martin Šrejma, Veronika Hajnová a Andrea Tögel Kalivodová, Artur Mateusz Garbas a Roman Janál, Jaroslav Březina a Josef Moravec.

 

3) Jihlava, kostel Povýšení sv. Kříže, 18. května 2019 v 19:00

Filharmonici z Ostravy s dirigentem Valentinem Uryupinem přijedou zahrát při zahajovacím koncertě festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava 2019 skladatelovu První symfonii zvanou Titan. Mahler strávil v Jihlavě prvních 15 let života. Mezinárodní přehlídka věnuje pozornost tvorbě Gustava Mahlera, jeho současníků a pokračovatelů jeho uměleckého poselství, spolu se zaměřením na autory, jejichž život, studijní léta nebo tvorba je spjata s regionem Vysočiny.

 

Klasika Plus

autor: Petr Veber
Spustit audio