Knihy na cestu do země helvetského kříže

9. červenec 2009

Nadchází letní sezóna a s ní doba cestování. Inspiraci přinášejí hned dvě publikace, věnované zemi hor a helvetského kříže.

První s názvem Švýcarsko - cestopis ve fotografii vydala Mladá fronta v edici Lidé a země. Autorka fotografií i zasvěceného průvodního textu Hana Růžičková tu na křídovém papíře a na více než sto třiceti stranách velkého formátu prezentuje svoje okouzlení především letní tváří Švýcarska - kvetoucími loukami pod zasněženými štíty čtyřtisícových vrcholů, tradičními dřevěnými domy i ultramoderní architekturou. Přehledné členění do pětapadesáti kapitol podle jednotlivých míst - součástí publikace je i mapa - umožňuje dokonalou orientaci v terénu. Ten zde ožívá prostřednictvím barevného a vnímavého vidění Hany Růžičkové, z něhož je poznat její zaujetí pro tuto krásnou zemi. Doprovodný text se dělí na dvě zdánlivě protichůdné polohy: na jedné straně je to příběh cesty za konkrétním fotografickým úlovkem, na druhé pak zcela věci znalý a praktický komentář s historickými, geografickými a turistickými informacemi.

Pokud by člověk dostal chuť vypravit se do reálu, který kniha zachycuje, může si s sebou vzít i další šikovnou publikaci: Švýcarsko - křížem krážem železničním rájem. Napsal ji Petr Čermák a vydala Kartografie Praha. Její název je vskutku výstižný: ve Švýcarsku se totiž dostanete díky dokonalému dopravnímu systému, zahrnujícímu především vlaky, ale i také poštovní autobusy, lodě a lanovky, úplně všude. Nejkrásnější trasy jsou přehledně zmapovány a popsány, takže si každý může už doma naplánovat, kam se podívá, a hlavně kudy a jak. Na třiadevadesáti stranách knížka podrobně a málem krok za krokem přibližuje deset nejpozoruhodnějších tras včetně Ledovcového expresu, cesty na Pilatus či na nejvýše položenou železniční stanici v Evropě v oblasti hory Jungfrau, do které vedou takzvané Jungfraubahnen, připomínající spíše pozemní lanovku než klasický vlak.

Obálka knihy Švýcarsko - křížem krážem železničním rájem

Obě publikace vznikly především díky organizaci Schweiz Tourismus a inspirovat mohou i ty, kteří se zatím do Švýcarska nechystali.

Spustit audio