Lednové přírůstky v Zoo Dvůr Králové nad Labem

2. únor 2007

Ve východočeské zoo se v lednu narodilo celkem 58 zvířat, z toho 42 kopytníků, 15 ptáků a 1 primát (gueréza angolská).

Z ptáků se narodilo nejvíce pelikánů - celkem 13, z toho 6 pelikánů bílých, 4 pelikáni afričtí a 3 pelikáni kadeřaví. Mezi kopytníky se narodilo nejvíce impal - 11 kusů, dále 6 koz kamerunských, 5 vodušek znamenaných, 4 adaxové.

K dalším patří buvoli kaferští (2), oryxové (3), pakůň modrý (1), antilopa bongo (1), nyala nižínná (1), voduška červená (1), antilopa losí (1), voduška abok (2), dikdik Kirkův (1), kudu malý (2) a kudu velký (1).

Tato čísla ukazují, že Zoo Dvůr Králové patří stále k nejúspěšnějším chovatelům zvířat na světě, zejména v oblasti afrických kopytníků. Ti jsou ve většině případů ve volné přírodě na pokraji vyhynutí.

K zajímavostem patří například narození jedné z nejmenších a také jedné z největších afrických antilop. K těm nejmenším patří didik Kirkův s váhou kolem 4 kilogramů - plachá nenápadná antilopka s malým chobůtkem, které se dříve říkalo zakrslík. Naopak k těm největším patří antilopa losí, druhá největší antilopa Afriky (po antilopě Derbyho).

Samci těchto antilop mohou vážit až kolem jedné tuny. K vzácným odchovům patří i buvoli kaferští, tento větší druh buvola afrického má pověst jednoho z nejnebezpečnějších zvířat Afriky. Bohužel jejich stáda byla zdecimována chorobami jako brucelóza a tuberkulóza. Zoo Dvůr Králové je úspěšně vrací zpět do Afriky.

Mláďata adaxů
autor: JMys
Spustit audio