Lenka Svobodová: Ztráty a nálezy Petra Koláře

17. říjen 2007

Protagonistou dokumentu Lenky Svobodové, který vysíláme v Radiodokumentu v cyklu Ztráty a nálezy, je Petr Kolář: kněz, jezuita, novinář, bývalý pracovník Českého rozhlasu a donedávna člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V emigraci se mu na téměř dvacet let stala druhým domovem Francie. Dnes žije střídavě v Ostravě a v Praze.

Redaktorka Lenka Svobodová natočila pro cyklus rozhlasových dokumentů Ztráty a nálezy portrét kněze, jezuity a novináře Petra Koláře, který podstatnou část svého života prožil ve francouzské emigraci, ale také v Německu, Vatikánu, nebo ve Spojených státech. Petr Kolář se ale v dokumentu nevěnuje pouze vzpomínkám. Vyjadřuje se velice otevřeně k aktuálním otázkám společenským, politickým, stejně jako k otázkám víry. Jeho jadrný projev posluchače provokuje k zaujímání stanovisek, ať už souhlasných nebo nesouhlasných.

Petr Kolář se z emigrace vrátil do vlasti hned v roce 1990 a pustil se do činorodé práce. Mimo jiné patřil mezi zakladatele náboženské redakce Českého rozhlasu a donedávna působil v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ve svých pětašedesáti letech sice odešel do důchodu a žije v rodné Ostravě, ale i nadále se věnuje jak práci pastorační, tak i překládání teologické literatury z různých světových jazyků. Jeho bývalá kolegyně a autorka dokumentu Lenka Svobodová s ním navštívila místa, která hrála či hrají zásadní roli v jeho životě a zúčastnila se také předávání řádu Čestné legie, který Petr Kolář přijal z rukou francouzského velvyslance v České republice v březnu letošního roku.

Premiéru dokumentu Lenky Svobodové "Ztráty a nálezy Petra Koláře" vysíláme v rámci pravidelného Radiodokumentu ve středu 17. října ve 21.45 hod.

Spustit audio