Letní hudební vysílání stanice Vltava

1. červenec 2013

Letní týdny jsou v hudebním vysílání stanice Vltava ve znamení tuzemských i zahraničích festivalů, rozhlasových nahrávek oper českých autorů, hudebně-dramatického odkazu Richarda Wagnera a na konci prázdnin také jubilea Jana Křtitele Vaňhala.

Připraveno je pro prázdninovou dobu pro čtvrteční večerní pořady Musica antiqua brněnským studiem několik záznamů z mezinárodního festivalu 13 jihomoravských měst Concentus Moraviae. Červencové středy patří záznamům z Jihočeského festivalu Concertino Praga, který v červnu prezentoval v několika městech laureáty mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků. Záznamy koncertních událostí na severu Moravy a ve Slezsku chystá pro Vltavu také ostravské studio. V přímém přenosu bude možné poslouchat dva z orchestrálních koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, další dva – vokální recitály Elíny Garanči a Adama Plachetky – plánujeme vysílat na podzim.

Během letních měsíců zařadíme do vysílání šest záznamů z londýnského festivalu BBC Proms, a to ve spektru od symfonické hudby přes Vivaldiho Čtvero ročních dob až po gospely. Záznamy také přiblíží programy Salcburského festivalu a dalších hudebních festivalů v Rakousku, ale také v Pobaltí. A na 19. srpna je připraven záznam galaprogramu, který letos na jaře doprovodil v Petrohradě otevření nové scény Mariinského divadla.

Sobotní Operní večery od 6. července do 10. srpna patří starším rozhlasovým nahrávkám oper českých autorů. Ve státní svátek 6. července to bude Smetanova Libuše s Marií Podvalovou v titulní roli, restaurovaný historický snímek z roku 1949. Následovat budou Smetanovy Dvě vdovy natočené Jaroslavem Krombholcem, Fibichova Bouře s pěvci Beno Blachutem a Ludmilou Červinkovou, dále Dvořákův Jakobín na snímku z roku 1964, Šárka od Zdeňka Fibicha a pak s pomocí dostupných nahrávek rekonstrukce opery Pád Arkuna od stejného skladatele.

Úterý 20. srpna vyhlašuje stanice Vltava Dnem s Janem Křtitelem Vaňhalem (1739-1813). Od úmrtí původem českého skladatele, instrumentalisty a pedagoga působícího v Mozartově, Haydnově a Beethovenově době po celé půlstoletí ve Vídni, uplyne právě dvě stě let. Hudební pořady dají zaznít řadě jeho již natočených skladeb i informacím o tvůrci a jeho hudbě, ale večer v případě jedné z Vaňhalových symfonií zprostředkujeme v přímém přenosu dokonce novodobou koncertní premiéru.

Největším letošním letním projektem – a jedním z nejneobvyklejších počinů stanice Vltava v poslední době – bude v sobotu 24. srpna Operní maratón. Od ranních hodin do pozdní noci při něm postupně zazní kompletní tetralogie Prsten Nibelungův od Richarda Wagnera. Čtyři opery - Zlato Rýna, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů, v celkové délce kolem 15 hodin hudby, budou doplněny nezbytným komentářem. Hudební vysílání bude pouze přerušeno několika literárními pořady. Připravili jsme nahrávku dirigenta Daniela Barenboima, která vznikla na wagnerovském festivalu v Bayreuthu počátkem 90. let 20. století a na Vltavě ještě nebyla vysílána.

Od narození Richarda Wagnera uplynulo letos 22. května 200 let. Podzimní měsíce potom naopak věnujeme ve větší míře odkazu Giuseppe Verdiho, v jehož případě slaví svět stejné jubileum 10. října. Verdiho hudba ovšem zazní i během léta – mimo jiné 29. července v záznamu z londýnského festivalu BBC Proms.

autor: Petr Veber
Spustit audio