Litomyšlský zámecký amfiteátr ožije v létě naposledy

3. březen 2009

Amfiteátr u litomyšlského zámku letos v létě skončí. Při mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl se v něm má odehrát část Dvořákovy Rusalky s Dagmar Peckovou v dvojroli Cizí kněžny a Ježibaby, ale potom už čeká tuto část zahrady revitalizace.

"Nemáme megalomanský prostor pro tři tisíce diváků příliš rádi," přiznal ředitel festival Jan Pikna. Pořadatelé využívali přírodní hlediště - vedle zámeckého nádvoří a dalších prostor - od založení operní přehlídky v roce 1949, avšak nejistota přinášená počasím je nakonec v 90. letech přivedla ke smělému projektu výsuvného zastřešení nádvoří, montovaného pro festivalové týdny, a současně k postupnému opuštění scény v parku, kde řada oper nebyla během let kvůli dešti dohrána.

00875236.jpeg

Město do budoucna uvažuje podle Jana Pikny o novém typu střechy pro festivalové koncerty a představení na nádvoří, není však ještě jisté, jak se k tomu postaví památkáři. A v zahradě možná časem vznikne menší divadlo.

Letošní ročník Smetanovy Litomyšle podle uměleckého ředitele Vojtěcha Stříteského nabídne v době od 12. června do 6. července nejrozsáhlejší program v šedesátileté historii festivalu. V rodišti Bedřicha Smetany při něm pochopitelně nebude chybět jeho opera - nová ostravská inscenace Dalibora. Dvořákova Rusalka bude uvedena netradičně - zatímco první a třetí dějství bude v případě příznivého počasí v amfiteátru, na druhé dějství přejdou diváci do prostoru nádvoří. Na programu festivalu jsou i další opery: Pucciniho Madama Butterfly, Trojanovi Broučci a premiéra Kocoura v botách od Jiřího Temla. Pražské Národní divadlo k tomu přiveze úspěšné komorní scénické dílo Aleše Březiny "Zítra se bude...", umělecky zpracovávající komunisty zinscenovaný proces s Miladou Horákovou z 50. let.

Händelovo letošní 250. výročí připomene oratorium Mesiáš, jímž přehlídka zasáhne při externím koncertu do Chrudimi. V Litomyšli zazní rovněž Verdiho Rekviem a několik operních a symfonických koncertů a uskuteční se programy staré hudby i nové hudební projekty Jiřího Pavlici a Zuzany Lapčíkové. Poprvé bude mít v Litomyšli recitál Magdalena Kožená a poslední večer pak německá hvězdná sopranistka Annette Dasch. A na jeden z koncertů je zařazena Bernsteinova symfonie Kaddish, jejíž uvedení loni překazila bouře lámající v zámeckém parku staré stromy.

Na 28. června připravili organizátoři program Europa musicalis, při kterém Česká republika oficiálně předá kulturní akce doprovázející půlroční předsednictví v EU další zemi - Švédsku. Zazní orchestrální skladby skandinávských autorů Wilhelma Stenhammara a Leifa Segerstama a hudba Bedřicha Smetany, který ve Švédsku pracovně prožil několik důležitých let. Stanice Vltava chce být s mikrofony nejen při tomto vystoupení, ale také při několika dalších - mimo jiné i při mimořádném externím koncertě, který později na samém konci prázdnin - 28. srpna - uctí v Poličce přesně padesát let po skladatelově úmrtí památku Bohuslava Martinů.

autor: Petr Veber
Spustit audio