Magdalena Kožená podporuje základní umělecké školy

19. únor 2016

Den základních uměleckých škol, kdy ZUŠ vyjdou do veřejného prostoru, a mnohé další projekty, které jim mají pomáhat, bude podporovat nově založený Nadační fond Magdaleny Kožené. Její iniciativa má prostřednictvím cílených aktivit přispívat k trvalému zviditelňování tohoto unikátního systému uměleckého vzdělávání a povzbuzovat ZUŠ v jejich nadstavbových aktivitách.

V České republice je 488 základních uměleckých škol s 247.000 žáky. Vedle převažujícího hudebního oboru nabízejí také obory taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Nejde o kroužky, ale o profesionální součást školského systému. Pěvkyně si podle svých slov uvědomuje jejich mimořádnou důležitost jak pro výchovu budoucího publika a lidí majících kontakt s uměním za potřebnou součást života, tak pro výchovu největších talentů, tedy budoucích profesionálů.

V rozhovoru s Petrem Veberem odpovídá Magdalena Kožená na otázku, jestli však přece jen nechce obracet pozornost ZUŠ zejména k podpoře talentů.

Spolupatronem fondu a členem správní rady je generální ředitel České filharmonie David Mareček. Odpovídá na otázku Petra Vebera, zda spoluúčast na iniciativách Fondu Magdaleny Kožené zaplní poslední chybějící kamínek v mozaice výchovných aktivit České filharmonie, zda už tedy bude součet edukačních záměrů a cílů nyní úplný.

Za startovní společenskou událost nadačního fondu byl určen slavnostní galakoncert ve Dvořákově síni Rudolfina 26. února, připravený Magdalenou Koženou a basilejským barokním orchestrem La Cetra. Večer si dal za cíl oslovit donátory, které by myšlenka fondu zaujala a kteří by měli zájem další kroky fondu sledovat.

autor: Petr Veber
Spustit audio