Magická síla hudby Henriho Dutilleuxe

26. duben 2023

Program k 10. výročí úmrtí Henriho Dutilleuxe vysíláme na stanici ČRo D-dur 22. 5. 2023 od 20:00

22. květen 2023 je datem, kdy si na stanici D-dur připomeneme 10 let od úmrtí Henriho Dutilleuxe, významného tvůrce světové klasické hudby 20. a počátku 21. století. Odkazu tohoto originálního francouzského skladatele se budeme věnovat ve večerním vysílání v pondělí 22. května od 20 hodin. Program bude sestavený výhradně z jeho kompozic, a to v podání prvotřídních interpretů.

„Dutilleuxova díla uchvacují svou téměř magickou vypravěčskou silou. Každý tón má u něj svou váhu, každý odkazuje k původu mýtu a mysticky si pohrává s klamnou povahou paměti.“ Tímto citátem převzatým ze Süddeutsche Zeitung představuje svého autora německé nakladatelství Schott.

Dutilleux, narozený 22. ledna 1916 v západofrancouzském městě Angers, byl autorem mimořádné invence. Vyrůstal ve městě Douai na severu Francie, na místní konzervatoři studoval harmonii, kontrapunkt, klavír i bicí nástroje. V roce 1933 se přestěhoval do Paříže a ve studiích pokračoval na  pařížské konzervatoři. Rozhodující vliv na Dutilleuxův styl však zřejmě měla jiná než francouzská hudba. Dutilleux měl zejména zájem o kompoziční metody Bély Bartóka a upoutalo ho i pojetí velkého díla 19. století. Přinesl řadu kompozičních i ideových podnětů, byl však také skladatelem neobyčejně autokritickým.

John Ogdon otevře hudební výběr Klavírní sonátou, kterou autor považoval za svůj opus 1. Svých dřívějších skladeb se zřekl a dsoudil je jako příliš nepůvodní a závislé na jiných autorech Ravelovi, Debussym nebo Rousselovi. V návaznosti na Klavírní sonátu vznikly také Symfonie č. 1 a Symfonie č. 2 a dokládají Dutilleuxovo zaujetí pro tradiční rozsáhlé formy. První symfonii zahraje Orchestre National de Lyon pod taktovkou Serge Bauda. Na Dutilleuxovu Druhou se můžeme těšit v podání Orchestre National de Lille, který bude řídit Darrell Ang.

Vůbec poprvé ve vysílání stanice D dur zazní Dutilleuxovy vokální kompozice, které psal pro americkou sopranistku Renée Fleming, Právě ona zazpívá s orchestrálním doprovodem Dva sonety na básně Jeana Cassousa a Le temps l'horloge (Čas a hodiny), pět epizod pro soprán a orchestr.

Dutilleux obecně ve svých skladbách koncipoval formu jako proces postupného růstu. V tomto ohledu se inspiroval dílem svého krajana, spisovatele Marcela Prousta a jeho pojetím času. Mnohonásobné hry s časem využívá Dutilleux ve svém jediném smyčcovém kvartetu Ainsi la nuit, hrát bude kvarteto Ebene.

Collegium musicum Zürich přednese cyklus skladeb pro dvacet čtyři smyčců, cimbál a bicí nástroje s názvem Mystère de l'instant – Tajemství okamžiku, Tři strofy na jméno Sacher pro sólové violoncello zazní z nahrávky Emmanuella Bertranda.

Od roku 1959, Druhou symfonií počínaje, komponoval Dutilleux většinu svých děl na objednávku amerických orchestrů nebo jiných hudebních společností nebo je psal pro konkrétní interprety.  U příležitosti 40. výročí založení orchestru v Clevelandu si novou orchestrální skladbu u francouzského autora vyžádal i dirigent George Szell. Vznikl tak cyklus skladeb pro orchestr Métaboles. V našem vysílání ho zahraje Orchestre National de France za řízení Mstislava Rostropoviče.

Mstislav Rostropovič zahraje jako sólista také jedno z nejznámějších a nejčastěji prováděných skladatelových děl s podtitulem Tout un monde lointain (Celý vzdálený svět). Dutilleux ho komponoval v letech 1967–1970 a inspiroval se Baudelairovou poezií ze sbírky Les fleurs du mal – Květy zla.

Závěr pořadu s hudbou Henriho Duttileuxe obstará Orchestre National de Lille pod taktovkou Darrella Anga a cyklus skladeb z druhé poloviny 70. let Timbres, espace, mouvement (Barvy, prostor, pohyb). Skladatel se zde inspiroval van Goghovým obrazem La nuit étoilée (Hvězdná noc). Vířivý pohyb na obraze dostal hudební ekvivalent.

Na D-dur 22. 5. 2023 od 20:00

autor: Mgr. Robert Škarda, Ph.D.
Spustit audio