Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka

13. listopad 2019

Finále 53. ročníku soutěže vysíláme na D-dur 13. listopadu od 22:00.

Karlovy Vary se stávají každoročně v listopadu dějištěm Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka – letos probíhá poměřování výkonů mladých adeptů pěveckého umění v rámci už 54. ročníku soutěže, která vznikla z poměrně skromného záměru, nicméně díky nezměrnému úsilí a obětavosti organizátorů se postupně proměňovala a nabývala na významu v tuzemsku i zahraničí. Její prestiž posilovala skutečnost, že jsou s její historií spojena jména řady později proslavených sólistů, jimž laureátské tituly nepochybně pomohly na začátku kariery – z těch, které můžeme připomenout, to byly například sopranistky Magdaléna Hajóssyová a  Gabriela Beňačková, z mladších barytonisté Adam Plachetka nebo Boris Prýgl.

Mezinárodnímu pěveckému centru Antonína Dvořáka, které je od roku 2001 pořadatelem,  se podařilo vytvořit ze soutěže mimořádnou hudební i společenskou událost. Díky vysoké umělecké úrovni se už na finálové kolo soutěže se sjíždějí do Karlových Varů šéfové a dramaturgové operních souborů i zástupci orchestrů a festivalů, aby rozhodli o udělení cen svých institucí - nabídkách umělecké spolupráce. Takové příležitosti mají pro mladé umělce na počátku kariery mimořádný význam -  jsou výzvou, obohacením o cenné zkušenosti a krokem do profesionálního uměleckého světa.

Eva Bodorová

V našem vysílání se záznamem finálových soutěžních výkonů vrátíme k loňskému 53. ročníku soutěže. O ceny se tehdy v jednotlivých kategoriích ucházelo celkem 108 soutěžících ze 26 zemí Evropy i zámoří. Z nich získali vítězství v  kategorii OPERA sopranistka Li Keng z Taiwanu, která nadchla interpretací Dvořákovy Rusalky a stala se absolutní vítězkou soutěže   a jihokorejský barytonista Beom Seok Choi, jenž zazpíval strhujícím způsobem árii Figara z Rossiniho Lazebníka sevillského. V kategorii JUNIOR zvítězili sopranistka Linda Mellenová ze Slovenska a český barytonista Tadeáš Hoza. Finálové kolo soutěže i závěrečný galakoncert se konají v půvabném novorokokovém Karlovarském městském divadle a mladé pěvce doprovází pravidelně Karlovarský symfonický orchestr. Tradičně jsou na místě také rozhlasové mikrofony a protože je soutěžní klání mladých pěvců i příjemným a sympatie budícím zážitkem vizuálním, vznikly v posledních letech také videozáznamy.

Vysíláme na D-dur 13. listopadu od 22:00.

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio