Mezinárodní tribuna skladatelů poprvé v Praze

29. květen 2013

Český rozhlas se stal v roce 2013 hostitelem Mezinárodní tribuny skladatelů (28.- 31. 5.), setkání autorů a rozhlasových pracovníků pořádané Mezinárodní hudební radou, pod patronací UNESCO - nevládní organizace pro vědu, kulturu a umění. Aktivně se na něm podílí v posledním desetiletí i Evropská vysílací unie (EBU).

V tomto roce se konala Mezinárodní tribunu skladatelů na konci května již pošedesáté, v Praze však poprvé. Český rozhlas je v této platformě aktivním účastníkem od 60. let. Legendou již je vítězství skladby Luboše Fišera „15 listů podle Dürerovy Apokalypsy“ v roce 1967. O rok později byla stejně úspěšná kompozice Jana Kapra s názvem “Cvičení pro Gydli”.

Hlavním posláním každoroční soutěžní přehlídky rozhlasových snímků je propagace a šíření nahrávek nejnovější klasické soudobé hudby mezi národními rozhlasovými stanicemi. Skladby mají k dispozici prostřednictvím programové výměny všechny členské organizace EBU. První setkání tohoto druhu se konalo roku 1954 z iniciativy čtyř institucí – Francouzského rozhlasu a televize, Hesenského rozhlasu, Belgického rozhlasu a televize a Švýcarského rozhlasu a televize. Poslední dobou se tribuny zúčastňuje kolem třiceti rozhlasů a bývá na ní každý rok prezentováno mnoho desítek hudebních kompozic.

V roce 2013 přihlásil Český rozhlas do soutěže dvě kompozice - Trio od Luboše Mrkvičky a Entropic Symphony od Petra Cíglera.

autor: Petr Veber
Spustit audio