Může být čokoláda zdravá?
Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli je čokoláda zdravá? Jedná se totiž o produkt, který mimo jiné obsahuje nejen čokoládové boby, ale i velké množství cukru.
„Čokoláda je určitě zdravá, ale záleží samozřejmě na tom, jestli je opravdu kvalitní a jestli je v kategorii hořká čokoláda. A záleží samozřejmě i na tom, kolik toho člověk zkonzumuje,“ vysvětluje prodejce čokolády Tereza Černá.
K tomu, kolik bychom čokolády měli konzumovat, radí: „Určitě bych doporučila, když už člověk má rád čokoládu, tak vychutnat si opravdu kvalitní, hořkou čokoládu, a jíst to podle kvality, a ne na kvantitu. Takže opravdu vychutnávat jednotlivá sousta čokolády.“
Ono poznat kvalitní čokoládu také nemusí být nejlehčí. Mimo přímo určených prodejen, jako jsou například čokolaterie, čokoládu koupíme i na pultech supermarketů, ale kvalita nemusí být pokaždé dostačující.
„Pokud vybíráte čokoládu, tak se musíte podívat na její složení, kolik je tam té kakaové masy, musíte vědět, kolik tam je cukru. Většinou výrobci uvádějí také procenta té kakaové masy. Ta víceprocentní, od 60% a více, je brána jako ta kvalitnější,“ radí při výběru čokolády Tereza Černá.
S čím může čokoláda pomoci?
„Čokoláda určitě vylepšuje náladu člověka, takže když je takovýto podzim, tak kostička dobré a kvalitní čokolády člověku dokáže vylepšit náladu. Potom se také čokoláda doporučuje u srdečních chorob, protože obsahuje antioxidanty. Nabízejí se i čokolády s různými přísadami, jako je stévie, to je vlastně přírodní sladidlo, takže tam už zase odpadá to riziko konzumace cukru,“ shrnuje Tereza Černá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.