Na co se těší Petr Veber

23. říjen 2017

Dvakrát se v posledním celém říjnovém týdnu objeví v pražském hudebním dění Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Poprvé hned v úterý, když poslouží při zahájení Svátků hudby – koncertní přehlídky, za níž jako hlavní iniciátor už šestadvacátým rokem stojí houslista Václav Hudeček.

I on sám na tomto festivalu samozřejmě hrává, také další renomovaní interpreti, ale velkým dílem dává příležitost rovněž mladým umělcům, aby se otrkali a získali zase o kousek víc potřebných zkušeností i sebereflexe a sebevědomí, kuráž a víru, že obstojí – doma i ve světě. Koncert v Rudolfinu řídí Jan Kučera. Těším se, že uslyším houslistu Jana Mráčka i mezzosopranistku Janu Kurucovou. Také tenoristu Luciana Mastra. A samozřejmě Václava Hudečka, který teď na podzim slaví padesát let na koncertních pódiích… Podruhé SOČR zahraje v Rudolfinu v neděli 29. října večer při svém vlastním mimořádném koncertě, a to pod taktovkou Alexandera Liebreicha, umělce oceňovaného jak v Německu a po celé západní Evropě, tak výrazně nyní i v jeho působišti v Katovicích.

Na co se těší Petr Veber

Petr Veber

Magdalena Kožená není v Praze ani v Brně příliš často. Její letošní jediný program ve vlasti se koná v Rudolfinu 10. října. A jako pokaždé, i tentokrát přichází zase s něčím novým.

Ještě víc jsem zvědav na páteční večer ve Stavovském divadle. K 230. výročí zdejší premiéry opery má přijet dirigovat Mozartova Dona Giovanniho Plácido Domingo. To je především společenská a až na druhém místě asi ryze umělecká záležitost, která ovšem přitáhne ku Praze velkou pozornost. Možná ještě zajímavější než Domingo jako dirigent bude asi výjimečná mezinárodní sestava mladých pěvců, mezi nimiž jsou i tři tuzemští – Jan Šťáva, Jiří Brückler a především Kateřina Kněžíková jako Donna Elvíra. - Slibuji v prostoru facebookové skupiny Ladíme D-dur pravidelnou aktuální živě vysílanou reflexi. Úterního i pátečního večera.

autor: Petr Veber
Spustit audio