Na co se těší Petr Veber

15. listopad 2017

Orchestr FOK připravil další Mahlerovu symfonii, Státní opera uvede koncertně část Wagnerovy opery

Pražští symfonikové pokračují se svým hlavním hostujícím dirigentem Jacem van Steenem v postupném rozkrývání poselství Mahlerových symfonií. Ve středu je na řadě Devátá symfonie, skladatelova poslední dokončená. Je to zvláštní hudba, pravdivá, neveselá, plná touhy a melancholie, možná i s předzvěstí vlastního osudu, s autorovým přípisem v partituře „Na shledanou, loutno moje!“ Byl i Mahler pod vlivem představ, že od Beethovenových dob nelze číslici devět v symfoniích překonat?  Každopádně vídeňské premiéry v srpnu 1912 se už Mahler nedočkal a jeho Desátá symfonie zůstala pak nedokončena. Poslech Deváté symfonie slibuje nevšední soustředěné desítky minut, hluboký zážitek… Jac van Steen působil mimo jiné v Německu a v Británii. Se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK se Mahlerovým symfoniím na pokračování věnuje od roku 2010. Zbývají jim k provedení ještě další čtyři.

A jak podle Petra dopadl koncert s Mahlerovou Devátou?

          

                                        

Wagner ve Fóru Karlín

Orchestr Státní opery představí ve čtvrtek na mimořádném koncertě ve Foru Karlín tenoristu Andrease Schagera, kterého předchází pověst jednoho z nejlepších wagnerovských pěvců současnosti. V Česku vystoupí poprvé, a to v poměrně neobvykle koncipovaném programu – druhou polovinu koncertu tvoří totiž celé první dějství Wagnerovy opery Valkýra. Schager bude zpívat part hrdiny Siegmunda, v roli Sieglindy uslyšíme americkou sopranistku Meagan Miller. Intenzivní poslech Wagnerovy operní hudby je skoro nebezpečný, může vás až omámit. Tak magická a podmanivá je.  Tak schválně…!  Jinak zazní také Beethovenova hudba a Houslový koncert „Památce anděla“ od Albana Berga, moderně krásná skladba komponovaná pod dojmem úmrtí osmnáctileté Manon, dcery Almy Mahlerové. Sólistkou je rakouská houslistka Lidia Baich.  

A po návratu z koncertu Petr referuje:

                                               

autor: Petr Veber
Spustit audio

Související

  • Na co se těší Petr Veber

    Magdalena Kožená není v Praze ani v Brně příliš často. Její letošní jediný program ve vlasti se koná v Rudolfinu 10. října.