Na co se těší Petr Veber

22. listopad 2017

Pražské koncerty rozkročené mezi dvěma dirigenty – démonickým mágem Vladimirem Jurowským a nadšeným specialistou Václavem Luksem.

Vladimír Jurowski

Není to tak dlouho, co jsme na pódiu pražského Rudolfina sledovali magii dirigenta Vladimira Jurowského. Hostoval v září na festivalu Dvořákova Praha a s orchestrem, který už řadu let vede – jsou to Londýnští filharmonikové – nadchli. Obecně - dokonalou hrou, konkrétně - démonicky podanou Dvořákovou Polednicí, nádherně strukturovaným 1. houslovým koncertem Sergeje Prokofjeva a pak 11. symfonií Dmitrije Šostakoviče; ta nese podtitul  „Rok 1905“. Pokud je dobově podmíněná –  a skladatel za ni dostal Leninovu cenu a dočkal se kýžené politické rehabilitace – při tak uhrančivé interpretaci, jaké se jí v září dostalo, jsme na to ani vteřinu nepomysleli. Vladimir Jurowski se nyní vrací do Prahy jako dirigentský host Český filharmonie. Těším se na středeční večer, věřím, že bude tento původem ruský umělec, žijící už čtvrtstoletí na Západě, opět tak podmanivý a pozitivně autoritativní… Na programu mají se sólistou Christianem Tetzlaffem Brahmůsv Houslový koncert a potom skutečný dramaturgický skvost – orchestrální fantazii Malá mořská víla z pera Alexandera Zemlinského. Jde o skladatele a dirigenta, která stál od roku 1911 dlouhých šestnáct let v čele operního divadla pražských Němců a pohostinsky se tehdy vyskytoval i u České filharmonie. Posluchačský objev, s nímž prý přišel sám Jurowski…!

Petrovy dojmy po koncertě:

Zpívejte Hospodinu

Druhým z dirigentů, kteří v tomto týdnu dominují pražskému koncertnímu dění, je Václav Luks. Člověk obětavě a s neutuchajícím nadšením ponořený do barokních partitur, jedna z hlavních postav tuzemské historicky poučené interpretace, umělecký vedoucí pěveckého sboru a souboru dobových nástrojů Collegium 1704. Umělec, který v českých zemích dostává starou hudbu dokonale znějícími projekty do širšího povědomí a který současně českou scénu kolem staré hudby - i přes její opoždění oproti vývoji na kulturním poli západní části kontinentu, dané naší izolací do roku 1990 – dokázal už dovést na evropské výsluní. Luks se svými soubory přichystal na neděli do Rudolfina program sestavený z Bachových, Händelových a Telemannových duchovních motet. Koncert má název Zpívejte Hospodinu a mně slibuje být událostí.

A zjevně byl:

autor: Petr Veber
Spustit audio