Na festivalu Smetanova Litomyšl bude mít také premiéru dětská opera Kocour v botách od Jiřího Temla

15. červen 2009

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl si letos připomíná šedesát let od prvního ročníku. Program je k jubileu rozvržen na rekordně dlouhou dobu - od 12. června do 6. července.

Pražské Národní divadlo na přehlídce hraje několikrát svou inscenaci Dvořákovy Rusalky, připravilo pro ni operní galakoncert i hostování s inscenací Březinovy a Nekvasilovy komorní opery "Zítra se bude..." o politickém procesu s Miladou Horákovou. Mezi třemi desítkami komorních, operních i koncertních pořadů jsou letos recitály pěvkyň Magdaleny Kožené, Annetty Daschové a Susanne Rydénové, nová ostravská inscenace Smetanova Dalibora, Verdiho Rekviem, Pucciniho Madama Butterfly a Bernsteinova symfonie Kaddish, premiéra oratoria Orbis Pictus Zuzany Lapčíkové, pořad pro děti Studánko, Rubínko Jiřího Pavlici i Händelův Mesiáš, který je zařazen na program externího koncertu v Chrudimi. Na odpoledne v úterý 16. června Smetanova Litomyšl ohlásila uvedení dvou operních aktovek pro nejmladší posluchače: Broučků Václava Trojana a - v premiéře - Kocoura v botách od Jiřího Temla. Jde o další počin Kühnova dětského sboru, který už od skladatele Temla, libretisty Jana Tůmy a režisérky Elišky Hrubé-Toperczerové hraje pohádkovou operu Císařovy nové šaty. Také novinka, kterou v předpremiéře zhlédlo v první polovině června pražské publikum, je scénicky i hudebně živá, vtipná a zábavná. V daném žánru jde o mistrovský kousek, který děti a další mladí interpreti za doprovodu instrumentálního souboru a pěveckého sboru hrají a zpívají s chutí a s profesionální jistotou. Kühnův dětský sbor se mimochodem podílí také nastudování komedie Veselé paničky windsorské pro letošní Letní shakespearovské slavnosti, a to pod režijním vedením Jiřího Menzela. Pokud se týká festivalu v Litomyšli, po přímém přenosu úvodního koncertu rozhlasových symfoniků chystá stanice Vltava ještě přímý přenos slavnostního koncertu k předání štafety doprovodných akcí českého předsednictví Evropské unie Švédsku, který se na zámeckém nádvoří v Litomyšli koná v neděli 28. června.

Litomyšl letos oslavuje 750 let od povýšení na město a festivalem ožívá celá. Doprovodným výtvarným programům dominují monumentální exteriérové plastiky sochaře Aleše Veselého umístěné na 16 různých místech.

autor: Petr Veber
Spustit audio