Na koncert Thomase Hampsona má do Kališť přijet prezident Klaus

2. červenec 2010

Přesně 150 let poté, co se v Kalištích u Humpolce narodil Gustav Mahler, se v této obci na Vysočině uskuteční 7. července tři koncerty. Před prvním z nich, recitálem amerického barytonisty Thomase Hampsona, zasadí do tamního rosaria prezident Václav Klaus novou odrůdu růže vypěstovanou Josefem Urbanem ze Želešic u Brna a nazvanou „Gustav Mahler“.

Klaus bude mezi posluchači Hampsonova písňového programu v sále v rodném domě skladatele, někdejším vesnickém hostinci. Zhruba hodinový koncert vysílá stanice Vltava od 15.00 v přímém přenosu a s ní řada veřejnoprávních rozhlasů sdružených v Evropské vysílací unii (EBU). Thomas Hampson, mezinárodně uznávaný mahlerovský interpret, v Kalištích už zpíval v roce 1998, když se rekonstruovaný objekt otvíral (viz audio).

Další koncert začíná v Kalištích v 17.00 a uskuteční se pod otevřeným nebem na návsi před kostelem, rovněž v přímém přenosu stanice Vltava. Hudba Hradní stráže a Policie ČR zahraje repliku programu vojenské hudby, jaký mohl Mahler slyšet v 70. letech 19. století v Jihlavě, kde vyrůstal a kde bude dopoledne 7. července odhalen jeho pomník.

02091456.jpeg

Večerní plenérový galaprogram z Kališť, při němž vystoupí Mahler Chamber Orchestra a Pražský filharmonický sbor s dirigentem Manfredem Honeckem a vedle Hampsona také slavná švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otter, přenáší televize. Znít bude Mahlerova symfonická hudba a jeho písně s orchestrálním doprovodem.

autor: Petr Veber
Spustit audio