Ondřej Vaculík: Co je osobní a co je všeobecné

27. červen 2007

Další díl cyklu rozhlasových dokumentů Ztráty a nálezy pod názvem "Co je osobní a co je všeobecné" natočil Ondřej Vaculík se svým bratrem Martinem Vaculíkem, který v srpnu 1968 v osmnácti letech emigroval. Usadil se ve Francii, a protože byl v nepřítomnosti v Československu odsouzen, začal počítat s tím, že domov už nikdy neuvidí. A tak se rozhodl, že bude Francouzem. Stal se z něj učitel, oženil se, založil rodinu. . .

Ani po převratu v roce 1989 nezačal svůj postoj ke své české minulosti měnit: "Prostě se tam několikrát podívám a když mě to bude štvát nebo nebude zajímat, přestanu tam třeba jezdit vůbec," říkal. - O tom, jak to bylo dál, podává svědectví "rodinné blues" Ondřeje Vaculíka "Co je osobní a co je všeobecné", které vysílá Český rozhlas 3 - Vltava ve středu 27. června od 22.00 hodin v rámci cyklu Ztráty a nálezy.

Pro Ondřeje Vaculíka bylo natočení dokumentu s bratrem Martinem jen zdánlivě snadným úkolem, protože ho čekalo rozplétání křehkého přediva osobních a rodinných vztahů poznamenaných politickými peripetiemi po roce 1968.

Martin Vaculík po srpnu emigroval, bylo mu 18 let, a podařilo se mu usadit se ve Francii. V nepřítomnosti byl ovšem v Československu odsouzen, takže začal (nejen on) počítat s tím, že domov už nikdy neuvidí. Nevyhledával společenství emigrantů, naopak, rozhodl se, že bude Francouzem. Stal se z něj učitel, oženil se, založil rodinu. . .

Ve francouzském prostředí působilo nezvykle jen jeho jméno a někomu se zdálo, že má přízvuk jakoby odněkud z Normandie. Vyfantazíroval si i francouzské dětství. Nad domovem starým nebo novým už neuvažoval. Řekl si: "Domov je tam, kde mám své blízké, svou rodinu".

Ani po převratu v roce 1989 nezačal svůj postoj ke své původní minulosti hned měnit: "Prostě se tam několikrát podívám a když mě to bude štvát nebo nebude zajímat, přestanu tam třeba jezdit vůbec," říkal. A jeho bratr Ondřej dodává: "Zprvu naplňoval i toto předsevzetí, vskutku jsme ho často nějak štvali, ale pak. . ." Ale to už je tématem rozhlasového "rodinného blues", jak autor svůj dokument označuje.

Rozhlasový dokument Ondřeje Vaculíka "Co je osobní a co je všeobecné" vysílá Český rozhlas 3 - Vltava v režii Aleny Zemančíkové a dramaturgii Michala Lázňovského ve středu 27. června 2007 od 22.00 hodin v rámci cyklu Ztráty a nálezy.

Spustit audio