Operní speciál na stanici D-dur

29. červenec 2015

Speciální internetové paralelní vysílání stanice D-dur bude od 2. dubna do konce května věnováno výhradně opeře – slavným i méně známým dílům a tuzemským i zahraničním pěvcům.Aktuálně: http://www.rozhlas.cz/d-dur-special

Digitální stanice D dur Českého rozhlasu, která zahájila vysílání 1. května 2005, má na programu 24 hodin denně klasickou hudbu. Vysílá na internetu, v nabídce kabelových televizí a čím dál víc je dostupná i díky rozvoji pozemního a satelitního digitálního vysílání. Občas navíc připravuje tematizovaný, časově ohraničený projekt druhého souběžného, pouze internetového vysílání – D dur Speciál. Tentokrát je tato speciální nabídka věnována opernímu umění. Začínáme na Velký pátek v 8.00 hodin, nabídka se uzavře ve stejnou dobu první červnový den ráno.

Kulaté výročí slavil tento žánr v roce 2000, kdy uplynulo čtyři sta let od prvního představení nejstarší dochované opery. Byla jí Euridice, kterou ve Florencii zkomponoval Jacopo Peri. Tuto operu jsme do programu nezařadili, ale zazní čtyři desítky dalších počínaje barokními díly přes romantická dramata až po díla dvacátého století.

Mezi nejstaršími jsou v nabídce Monteverdiho Orfeo, Cavalliho Statira, principessa di Persia, Rameauova opera-balet Les Indes galantes, Händelův Xerxes a Purcellova The Fairy Queen, těmi nejmladšími pak budou Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky, Ravelova Španělská hodinka a Bergův Vojcek.

Během speciálního operního programu stanice D dur postupně odvysíláme a v několika reprízách pak zopakujeme také Hubičku, Prodanou nevěstu a Tajemství od Bedřicha Smetany, Parsifala, Tannhäusera a Tristana a Isoldu z odkazu Richarda Wagnera, Dimitrije a Armidu od Antonína Dvořáka, Fibichovu Nevěstu messinskou a Šárku, Verdiho opery Trubadúr, Don Carlos a Simone Boccanegra, Pucciniho Tosku a Madame Butterfly, Bizetovu Carmen, Weberova Čarostřelce, Čajkovského Jolantu a Pikovou dámu, Musorgského Borise Godunova, ze starších českých oper pak Škroupova Dráteníka a Blodkovu aktovku V studni. Zastoupeni jsou i méně frekventovaní autoři jako Gustav Albert Lortzing operou Ali Paša z Janiny aneb Francouzi v Albánii nebo Giovanni Paisiello dílem I Giuochi d'Agrigento. Mozart je reprezentován operami Don Giovanni, Figarova svatba a Cosi fan tutte, Joseph Haydn dílem Orlando Paladino, Donizetti operou Marie, dcera pluku, Belini Normou, Berlioz operou Benvenuto Cellini a Beethoven Fideliem.

Vedle těchto operních kompletů, začínajících každé čtyři hodiny, bude znít pestrý, kontrastně řazený výběr operních árií, dvojzpěvů, sborů a dalších scén zahrnující nahrávky domácích i zahraničních pěvců a pokrývající v ukázkách díla, která se z různých důvodů neobjeví ve vysílání celá. Příjemným překvapením mohou být některé zařazené instrumentální skladby – vedle předeher a baletní hudby z oper jsou to třeba i kdysi velmi oblíbené virtuózní parafráze operních melodií pro klavír. V rámci každého čtyřhodinového vysílacího bloku navíc tvůrci programu D dur Speciál připravili kompaktní sérií několika snímků soustřeďujících pozornost vždy na jednoho významného sólistu.

Vysílání digitální stanice D dur, pro Český rozhlas 3 Vltava stanice sesterské a do určité míry současně i dceřiné, si už za pět let získalo stálé příznivce. Klasická hudba v podobě celých děl, nikoli jejich pouhých částí, hudba jen krátce vltavskými redaktory a dalšími spolupracovníky slovně uváděná, zní na D dur nepřetržitě každý den roku v pestrém a kontrastním výběru všech žánrů a období od renesanční polyfonie přes Bachovy varhanní skladby a Schubertovy písně až po odkaz romantiků a díla klasiků dvacátého století.

„D-dur je uskutečněním snu mnoha lidí, kteří poslouchají Vltavu kvůli vážné hudbě, ale respektují, že se vysílací čas musí dělit i mezi slovesné umění, informace nebo jazz," uvedl v roce 2005 její duchovní otec Lukáš Hurník, šéf stanice Vltava. Výhodou je fonotéka veřejnoprávního rozhlasu, která je nevyčerpatelným zdrojem stále nových a nových nahrávek. A digitální stanice poskytuje rovněž mnohem kvalitnější příjem zvuku než klasické analogové vysílání. V její nabídce jsou i doprovodné služby, zejména informace o právě hraném programu. Stanice D dur je určena nejen pro „ortodoxní“ posluchače vážné hudby, ale i pro ty, kteří potřebují klasickou hudbu jako příjemného společníka k práci a odpočinku.

Občasné paralelní projekty D dur Speciál zahrnuly už například varhanní hudbu, historicky poučenou interpretaci staré hudby a bezprecedentně širokou kolekci soudobé hudby.

D dur Speciál vedle běžné nabídky stanice zní na internetové adrese http://www.rozhlas.cz/d-dur.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.