Oratorium Josepha Haydna v podání sólistů, Janáčkovy filharmonie Ostrava, Českého filharmonického sboru Brno a dirigenta Tomáše Braunera

14. září 2015

Zahajovací koncert letos 12. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu (1. 9. - 28. 9.) má na programu jedno jediné dílo: Haydnovy Roční doby. V kostele Panny Marie Královny v Ostravě - Mariánských Horách velkolepé oratorium provede Johanna Winkel (soprán), Robert Sellier (tenor), Henryk Böhm (baryton), Český filharmonický sbor Brno připravuje Petr Fiala, dílo za přítomnosti Janáčkovy filharmonie Ostrava nastuduje a diriguje Tomáš Brauner.

Vysíláme 14. září ve 20:00.


PROGRAM:
Joseph Haydn: Roční doby
Oratorium pro sóla, smíšený sbor a orchestr.
Zpívají Johanna Winkel (soprán), Robert Sellier (tenor) a Henryk Böhm (baryton).
Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala) a Janáčkovu filharmonii Ostrava diriguje Tomáš Brauner.
Záznam zahajovacího koncertu 12. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu ze dne 1. září 2015 z kostela Panny Marie Královny v Ostravě - Mariánských Horách.

Muzikolog Jaroslav Pszczolka v programu ke koncertu mj. uvádí: Joseph Haydn během svých pobytů v Anglii byl přítomen provedení Händelova Mesiáše ve Westminsterském opatství. Byl údajně tak dojat, že se rozhodl napsat něco podobného. Není tedy divu, že ve svých oratoriích vychází z Händelových koncepcí a spojuje je s hudební řečí klasicismu. Záhy po fenomenálním úspěchu Stvoření vyzval Haydnův libretista baron Gottfried van Swieten skladatele ke kompozici dalšího oratoria, tentokrát inspirovaného Ročními dobami skotského básníka Jamese Thomsona. První reakce skladatele byla odmítavá. Nedokázal si představit, že by měl vedle obrovského díla Stvoření postavit kompozici s rurální tematikou. Když Haydn dílo roku 1801 dokončil, bylo mu 69 let. Tehdy si postesknul, že tato kompozice byla jednou z nejnáročnějších v jeho kariéře.

Roční doby jsou psány pro dosti rozsáhlý, pozdně klasicistní orchestr, sbor zpívající ve většině částí všech čtyř vět oratoria a tři sólisty, archetypy venkovana (Simon, Hannah a Lukas). V každém ze čtyř dílů Ročních dob (Jaro, Léto, Podzim, Zima) jsou vykresleny nejen cykly přírody, ale zároveň cykly lidského života. Práce je naplněna, podobně jako Stvoření, zvukomalbou. Oratorium Roční doby bylo poprvé provedeno 24. dubna 1801 v paláci knížete Swarzenberga. Podobně jako předchozí Stvoření, mělo i toto oratorium okamžitý úspěch. Po jeho dokončení se Haydnovo zdraví zhoršilo a kompozici se už v pozdních letech svého života nevěnoval. Tvrdil, že už nemá sílu dát hlas hudbě, která v něm byla stále přítomna.

Spustit audio