Pasecké hudební slavnosti slaví dvacet let

27. červenec 2010

Pro Pasecké hudební slavnosti, které se v létě konají v Pasekách nad Jizerou už dvě desetiletí, nastudoval letos Svatováclavský sbor s orchestrem Akademie sv.Václava pro večerní koncert 30. července Bachovo Magnificat, jedno Concerto grosso od Georga Friedricha Händela a Metamorfózy Richarda Strausse.

Sbor se kolem tamního katolického kostela sv. Václava schází k pěstování hudby od roku 1980. Profesionálové se mísí s nadšenci, tradici pomáhali tvořit i studenti Akademie múzických umění společně s mladými členy České filharmonie.
Během let sbor nastudoval 45 mší, mezi nimiž nechybějí čtyři mešní kompozice Haydnovy, pět Mozartových, Beethovenova Mše C dur, Dvořákova Mše D dur a dokonce Bachova Mše h moll. Mezi dalšími většími díly, která se objevila na repertoáru, byla například Dvořákova Stabat mater a jeho Te Deum. K tomu nutno přípočítat ještě čtyři desítky skladeb menších.

02106823.jpeg

V současné době zpívá ve Svatováclavském sboru 38 stálých členů, z toho pět místních. Ostatní přijíždějí na pravidelné sobotní zkoušky z řady míst z širšího okolí - z Jablonce nad Jizerou, z Vysokého nad Jizerou, Jilemnice, Albrechtic, Smržovky, Semil a Janských Lázní; početnou část tělesa tvoří chalupáři z Prahy. Dostupné informace uvádějí, že v Pasekách vystoupil sbor už více než dvěstěkrát, na dalších místech v Česku padesátkrát a v zahraničí zatím dvanáctkrát.


Stanice Vltava připravila na 31. července živě vysílaný Den v Pasekách nad Jizerou, a to nejen zprostředkování hudebních pořadů a reportážních postřehů, ale také obvyklého matiné – besedy známých osobností. Scházívají se tu hudebníci, učitelé, architekti, básníci, malíři, vědci a herci. Mnohdy jsou to velmi známá jména a debatuje se o podstatných věcech – třeba o smyslu a poslání umění a o dalších duchovních hodnotách. Paseky mají dávnou houslařskou a písmáckou tradici a z literatury je zná každý - jako domov Raisových „zapadlých vlastenců“.

02106820.jpeg

Pro nedělní odpolední bohoslužbu 1. srpna pak sbor s orchestrem letos nastudoval hudbu Josepha Haydna - Missu Sancti Bernardi von Offida in B.

autor: Petr Veber
Spustit audio