Pavel Trojan: Čím větší hvězda, tím menší manýry

18. květen 2016

Mluvčí Pražského jara, skladatel a dirigent Pavel Trojan má na starosti nejen komunikaci s médii, ale denně přichází do styku s velkými uměleckými hvězdami.

Prý s nimi většinou nejsou problémy a jejich přání jsou vcelku standardní, třeba vypnout klimatizaci ve zkušebně. Spíše je někdy problém prorazit „hradbu manažerů“ z jejich agentur. Proti čemu se nelze pojistit, jsou jejich nemoci. Letos odřekl klavírista Maurizio Pollini, festival to jistě poškodilo, ale „přece se nebudeme s takovou osobností soudit“, říká Pavel Trojan.

Český rozhlas je letos poprvé hlavním mediálním partnerem Pražského jara. Nepochybně si to zaslouží, když s festivalem spolupracuje už od roku 1946 a každý ročník přenáší minimálně deset koncertů. Česká televize mu v tom nikdy nedokázala konkurovat.

Vedení Pražského jara si velmi váží „svého“ festivalového publika. Vymýšlejí různé způsoby, jak program zatraktivnit (třeba projekcí zahajovacího koncertu na Kampě), ale nelíbí se mu povýšenecké názory, že lidé chodí na koncerty kvůli společenskému vyžití. Naše publikum „chodí na koncerty kvůli hudbě“, brání festivalové návštěvníky Pavel Trojan.

Přímé přenosy a záznamy z festivalu: 12. května ve 20.00 hodinZahajovací koncert: Paavo Järvi & Česká filharmonie 19. května ve 20.00 hodinSymfonický orchestr Českého rozhlasu/Kaspszyk/Perianes 25. května 20:00Záznam koncertu ze Sálu Pražské konzervatořeHrají Thomas Martin (klarinet), Kateřina Englichová (harfa) a Fama Q. Hans 28. května ve 20.00 hodinNew London Consort & David Roblou 2. června ve 20.00 hodinAndreas Scholl, Collegium 1704 & Václavem Luksem 4. června ve 20:00 Závěrečný koncert: Orchestr FOK & Tomáš Netopil

Čtěte také: Poslechněte si záznam zahajovacího koncertu Pražského jara!

Čtěte také: Pražské jaro 2016: Vltava vysílá pět přímých přenosů a čtyři záznamy

autor: LH
Spustit audio