Petr Major: Na kajaku z Prahy na Nordkapp

31. březen 2014

Do Skandinávie se můžete pohodlně dostat za pár hodin letadlem. Nebo vám cesta může zabrat více než půl roku – to když se rozhodnete plout na mořském kajaku. Právě pro takovou cestu na sever Norska se rozhodl mořský kajakář Petr Major.

Jak zdolával pouť dlouhou přes pět tisíc kilometrů? Sám si postavil mořský kajak, který si vyzkoušel na českých řekách i na mořském pobřeží, a pak se vydal až za polární kruh.

Plul po Vltavě a Labi a vodním kanálem na Balt a dál na sever Norska. Nakonec z toho bylo putování dlouhé přes pět tisíc kilometrů.

I když na některé náklady a vybavení přispěli sponzoři, další výdaje si mořský kajakář musel hradit z vlastní kapsy.

Co k téhle cestě na vodě i po souši vedlo? „Nebavilo mě, jaký život vedu. Chodil jsem sice do práce, vydělával, ale každý den jsem se budil a cítil se nespokojený, tak jsem si řekl, že tohle bude dobrý způsob, jak restartovat hlavu a něco změnit,“ vysvětluje motivaci pro cestu Petr Major.

Od rozhodnutí uplynulo půl roku a dobrodruh se vydal na cestu – z Prahy do Norska po vodě. „Cesta, dlouhá asi 5050 kilometrů mi trvala šest měsíců a sedm dní…“ konstatuje Major a dodává: „Pak jsem ještě pokračoval přes Laponsko na jih s kajakem na vozíčku – to bylo asi 550 kilometrů, ale udělal se mi zánět v noze a tak jsem musel trochu změnit plány – sehnal jsem si kolo a dojel to na kole.“

Co bylo podle něj na cestě nejnebezpečnější? Jak řešil hygienu? S jakými lidmi se na cestě setkal? Co plánuje dál? Poslouchejte…

autor: Josef Suk
Spustit audio