Plachetkův Don Giovanni

27. duben 2016

Hudební festival Znojmo 2016 připravil na 7. - 10. července tři představení Mozartovy opery Don Giovanni v titulní roli s Adamem Plachetkou. Pěvec v ní před deseti lety poprvé ve své kariéře vystoupil právě tam.

Umělecká dráha mladého českého basbarytonisty od té doby strmě stoupá – Plachetka sbírá už několik let zkušenosti a uznání jako člen Vídeňské státní opery a boduje i na dalších scénách. Pravidelně cestuje nejen mezi Prahou a Vídní, ale také po Evropě a mezi Evropou a Amerikou. V dubnu uzavřel druhou sérii hostování v Metropolitní opeře v New Yorku. Po Masettovi v Mozartově Donu Giovannim, úkolu v předchozím roce, tam tentokrát účinkoval jako Belcore v Donizettiho opeře Nápoj lásky. A na podzim 2016 se do Met vrací.

V rozhovoru s Petrem Veberem v New Yorku rekapituloval sólista, v roce 2015 třicetiletý, práci na nové úloze; přiblížil také výhody toho, když pěvec umí a ztvárňuje v některých operách dvě nebo i tři různé úlohy, a naznačil, co ho v Metropolitní opeře čeká dál. Mimo jiné je to Leporello v Donu Giovannim.

autor: Petr Veber
Spustit audio