Poslouchejte Faustovo prokletí s Jonasem Kaufmannem

22. září 2016

V rámci operního večera uslyšíme dramatikou legendu Hectora Berlioze Faustovo prokletí. Je to velmi originální zpracování slavné faustovské látky. Ačkoli se jedná o koncertní oratorium, je plné dramatických prvků a hudebních efektů a velmi často bývá inscenováno i na operních jevištích.

Vysíláme 24. září ve 20:00.

K hudebně nejsilnějším místům patří obě lyrické árie Markétky, ale i závěrečná scéna jízdy Fausta a Mefista do pekel. V rámci sezóny Eurorádia nabídneme vrcholné provedení z prosince loňského roku z pařížské opery Bastille. Roli Markétky zde zpívala Sophie Koch, Fausta ztvárnil Jonas Kaufmann a Mefista Bryn Terfel.

Bude neobyčejně zajímavé slyšet dnešního tenoristu číslo jedna Jonase Kaufmanna právě ve Faustově prokletí Hectora Berlioze. To díky faustovskému námětu může být vnímáno jako bytostně německé, hudba je ale svým charakterem velmi francouzská a zpívá se v originále. Kaufmann tímto svým angažmá potvrzuje pověst velmi všestranného umělce, který nechce zpívat jen nejpopulárnější kusy z Verdiho a Wagnera.

Letos sedmačtyřicetiletý Jonas Kaufmann má skutečně velmi originálně posazený hlas, někdy označovaný jako lyricko-dramatický tenor s temným barytonálním zabarvením. Jeho kreace se vyznačují velkou vnitřní koncentrovaností a hudebně-dramatickým cítěním. A každá jeho produkce tak působí jako velký magnet.

autor: Petr Veber
Spustit audio