Pražské jaro v roce 2010 otevře Pražská komorní filharmonie

5. červen 2009

Smetanovu Mou vlast zahraje v úvodu příštího ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro Pražská komorní filharmonie, která se k tomuto úkolu i se svým mladým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou dostane poprvé.

Pořadatelé dále slibují jarní prolog v podobě hostování Anglických barokních sólistů a dirigenta Johna Eliota Gardinera a v květnových termínech pak mimo jiné koncerty Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu s dirigentem Herbertem Blomstedtem a Maďarské národní filharmonie se Zoltánem Kocsisem i koncerty, jejichž protagonisty budou pianisté Radu Lupu a Heléne Grimaudová. Přislíbeno je i opětovné vystoupení houslistky Anne-Sophie Mutterové, a to v Brahmsově koncertu s Pittsburským symfonickým orchestrem. Publikum se může těšit rovněž na ruskou mezzosopranistku Olgu Borodinovou nebo na českou sopranistku Martinu Jankovou, působící ve Švýcarsku, která má zpívat v premiéře Mozartova Idomenea v Národním divadle.

V roce 2011 má festival Mou vlastí poprvé zahájit Symfonický orchestr Pražské konzervatoře, která v té době oslaví 200 let od zahájení výuky. Příprava koncertu bude úkolem dirigenta Jiřího Bělohlávka.

V posledních letech tvoří program Pražského jara, vždy od 12. května do počátku června, zhruba pět desítek koncertů a až deset festivalových operních představení.

autor: Petr Veber
Spustit audio