Pražské jaro zahájí Má vlast, ale ještě před ní zazní Bachova Mše h moll

11. prosinec 2009

Padesát tisíc vstupenek na pět desítek koncertů nabídne pro rok 2010 pětašedesátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Tradičnímu termínu mezi 12. květnem a 4. červnem bude předsunut již 9. května mimořádný program britského dirigenta Johna Eliota Gardinera. V Čechách se poprvé představí se svými dvěma proslulými barokními soubory Monteverdi Choir a English Baroque Soloists., a to s Bachovou Mší h moll.

Úvodní Smetanova Má vlast zazní tentokrát dokonce třikrát. Ze společenských a technických důvodů se zahájení festivalu musí konat podle ředitele Romana Bělora ve Smetanově síni Obecního domu, avšak poté Pražská komorní filharmonie s Jakubem Hrůšou zahraje cyklus symfonických básní ještě 13. a 14. května v Rudolfinu - v akusticky výhodnějším prostoru a v menším, tedy historickém obsazení.

Na Pražské jaro se v roce 2010 vrátí Beethovenova Devátá, která dlouhou dobu festival uzavírala, ale v několika posledních letech hrána nebyla. Tentokrát její Óda na radost bude znít pět dní před koncem přehlídky 31. května v nastudování Pražských symfoniků a Pražského filharmonického sboru s dirigentem Jiřím Koutem. Pozornost upoutá během tří týdnů jistě Chopin, Mahler a Martinů, Grieg a Dvořák, Šostakovič, Zelenka a Rejcha, současní skladatelé Krček, Eben, Carter, Previn, Boulez a Teml, čeští barokní autoři i americká hudba 18. a 19. století včetně písní Moravských bratří.

"Pražské jaro není jen snůškou zajímavostí a umělců, které se nám podařilo získat, ale je momentem koncentrované pozornosti koncertní hudbě, příležitostí ke koncentrovanému vnímání živého tvůrčího činu v mimořádném okamžiku," prohlásil dirigent Jiří Bělohlávek, prezident festivalu.

Během května se na koncertních pódiích objeví takoví výjimeční umělci jako houslistka Anne-Sophie Mutter nebo dirigent a skladatel Pierre Boulez, pianisté Murray Perahia a Radu Lupu, klavírista a skladatel André Previn, pěvci Matthias Goerne a Olga Borodina, Pittsburský symfonický orchestr s Manfredem Honeckem, Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu s Herbertem Blomstedtem či londýnská Akademie svatého Martina. Z tuzemských umělců do festivalu přispějí mimo jiné Ivan Moravec, Štefan Margita, Martin Kasík, Škampovo kvarteto, Collegium Marianum, Radek Baborák či Tomáš Hanus a Marko Ivanović.

Vltava je oficiální rozhlasovou stanicí Pražského jara. Jako každý rok k brzkému odvysílání zaznamená nebo v přímém přenosu zprostředkuje až dvě desítky koncertních programů, z nichž mnohé najdou uplatnění také v mezinárodní výměnné síti EBU. Z ní čerpají pro vysílání mnohé veřejnoprávní rozhlasové stanice po celém světě, to znamená až dva miliony dalších posluchačů.

autor: Petr Veber
Spustit audio