Pražský filharmonický sbor natočil státní hymnu

14. listopad 2008

Z iniciativy Českého rozhlasu 3 - Vltava natočil Pražský filharmonický sbor novou verzi státní hymny. Nedávno prezentoval Úřad vlády spolu s Národním muzeem a Českým rozhlasem publikaci o Škroupově písni Kde domov můj spojenou s několika novými nahrávkami její vokálně-symfonické verze, pod nimiž je podepsán dirigent Jiří Bělohlávek. Avšak v čistě vokální á capella formě zpívaná hymna po mnoho let a i nadále v médiích chyběla. Snímek, který mezeru zaplňuje, nyní pořídil 7. listopadu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina tým Českého rozhlasu. Hymnu pro tu příležitost nastudoval a řídí hlavní sbormistr Pražského filharmonického sboru Lukáš Vasilek.

Těleso v podzimních týdnech nahrávalo také operetu Cikánský baron Johanna Strausse, a to s Orchestrem Západoněmeckého rozhlasu (WDR) v sále filharmonie v Kolíně nad Rýnem. Provedení řídil Volker Plangg. Část mužů Pražského filharmonického sboru se ve stejnou dobu podílela na přípravě nové inscenace Janáčkovy opery Z mrtvého domu v Teatro massimo v Palermu. Operu tam řídil italský dirigent Gabriele Ferro a režíroval znalec české tvorby David Pountney. Mezi sólisty byli tenoristé Štefan Margita a Peter Straka.

Pražský filharmonický sbor v poslední době pociťuje nedostatek koncertních příležitostí u České filharmonie a Pražských symfoniků, o místo na trhu s ním v metropoli soupeří Český filharmonický sbor z Brna. Podzim přesto přinesl pražskému vokálnímu tělesu několik pěkných příležitostí - na Svatováclavských slavnostech zpíval Vivaldiho skladby Gloria a Dixit Dominus a Dvořákovo Rekviem, na festivalu Pražský podzim vystoupil s Královskou liverpoolskou filharmonií, pokračoval se svým cyklem populárních koncertů v Rudolfinu, kdy měl za hosta 4tet Jiřího Korna, a zarámoval také slavnostní ceremoniál při zahájení filatelistické výstavy Praga 2008.

S Pražskou komorní filharmonií sbor vedený Lukášem Vasilkem pak zpíval Beethovenovu Devátou symfonii; tento program, který byl inauguračním koncertem nového mladého šéfdirigenta PKF Jakuba Hrůši, bude stanice Vltava ze záznamu vysílat počátkem ledna 2009.

Zajímavý úkol potkal pěvce na počátku léta. Jak informoval ředitel Richard Sporka, v červnu 2008 byla mužská část Pražského filharmonického sboru mezi protagonisty ojedinělého uvedení málo známé monumentální kantátové skladby se svatodušní tematikou - vokálně-instrumentálního díla Das Liebesmahl der Apostel od Richarda Wagnera. Koncert se Staatskapelle Dresden dirigoval Marc Minkowski. Uskutečnil se ve zrekonstruovaném evangelickém kostele Frauenkirche v Drážďanech, kde měla skladba v červenci 1843 na pěvecké slavnosti Dresdner Liedertafel premiéru.

autor: Petr Veber
Spustit audio