Přímý přenos koncertu orchestru PKF - Prague Philharmonia

9. duben 2014

Ve Španělském sále Pražského hradu vystoupí ve středu 9. dubna s orchestrem PKF - Prague Philharmonia zakladatel tělesa a pak jeho dlouholetý šéfdirigent Jiří Bělohlávek, v současnosti šéf České filharmonie.

Rozhlasové mikrofony budou u toho, jak během večera, který pořadatelé označují za jeden z vrcholných koncertů 20. sezony PKF, zazní Pražské nokturno – pocta Wolfgangu Amadeu Mozartovi - od Petra Ebena, Slovácká suita Vítězslava Nováka a orchestrální suita Richarda Strausse složená na motivy Moliérovy hry Měšťák šlechticem. Koncert nese podtitul Jubilanti Roku české hudby 2014. PKF - Prague Philharmonia, dříve známá jako Pražská komorní filharmonie, nevystoupí v prostorách Španělského sálu náhodou; právě zde se totiž odehrál 17. listopadu 1994 koncert nového mladého orchestru, první oficiální koncert pro veřejnost. I tehdy pod taktovkou Jiřího Bělohlávka, dnes čestného uměleckého ředitele PKF.

PKF vznikla v roce 1994 z jeho iniciativy a záhy vnesla do českého a posléze i evropského hudebního dění čerstvé podněty v podobě nakažlivého mladistvého elánu a touhy po znamenitosti prováděné hudby do nejmenšího detailu. Jiří Bělohlávek řídil orchestr do roku 2005. V čele ansámblu nyní stojí Jakub Hrůša, který se ve dvaatřiceti letech těší vynikajícímu mezinárodnímu renomé. Za dobu své činnosti orchestr natočil přes 60 kompaktních disků, včetně Hrůšova živého snímku Smetanovy Mé vlasti z Pražského jara 2010.

Spustit audio