Přímý přenos z festivalu Dny nové opery Ostrava

24. červen 2014

Z města, které se stalo (zejména díky bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny) místem významných mezinárodních událostí na scéně soudobé hudby, vysílá stanice Vltava premiéru kompozice Martina Smolky – mluvenou operu s názvem Sezname, otevři se! Její libreto vzniklo na motivy knihy Umberta Eca Bludiště seznamů a skutečně se v ní téměř nezpívá.

Vysíláme 26. června od 19:00 hodin.

Slyšet v přímém přenosu nové operní dílo je v naší zemi velká událost. Kompozici „mluvené opery“ jednoho z našich nejoriginálnějších skladatelů Martina Smolky vyprovokovalo Národní divadlo moravskoslezské v čele s ředitelem Jiřím Nekvasilem. První provedení bylo načasováno jako oslava Roku české hudby na festival Dny nové opery Ostrava - NODO, u jehož zrodu stálo s Ostravským centrem nové hudby (pořadatelem Ostravských dnů) právě čtyřsouborové divadlo z Ostravy, a to poprvé v roce 2012. Už tenkrát se setkalo s vysokou návštěvností a zájmem publika nejen z naší republiky.

„Ta opera je zvláštní: nezpívá se v ní, ale mluví. Šeptá se i volá, někdy se pečlivě tká jedno slovo, jindy chrlí dlouhé výčty chaoticky přes sebe. Seznamy mají lidstvu pomáhat vyznat se ve světě, který nás obklopuje. Ale někdy jsou to průvodci zrádní a ošemetní. Vedou k propasti či do nicoty. Opera začíná těmi nejobyčejnějšími seznamy, jako je abeceda nebo periodická tabulka prvků. Vrcholem jsou seznamy coby literární skvosty. J. L. Borges nás skrze dlouhou řadu obrazů vede až k hranici kosmu. Italo Calvino nás provází nejrůznějšími městy, ožívajícími jen v naší fantazii. A popis Foucaultova kyvadla z románu Umberta Eca se stane naším útočištěm v závěru. Zpěv se ozve jen vzácně, jako šperk, jako pěna. Ženský sbor sedí s orchestrem v orchestřišti a kontratenorista se zjevuje na scéně. I hudba je protkaná seznamy – akordů, flažoletů, ale i odstínů pianissima“, líčí svou operu Martin Smolka

České publikum zná skladatele Martina Smolku především jako autora úspěšné opery Nagano, jako spoluzakladatele souboru AGON nebo autora výrazného komorního a orchestrálního díla. Libreto k jeho nové opeře napsal Jiří Adámek, který inspiroval Martina Smolku také svým souborem herců Boca Loca LAB. Operu nastuduje orchestr Ostravská banda s dirigentem Ondřejem Vrabcem. Jediným„zpívajícím“ sólistou bude Jan Mikušek, spoluúčinkuje Canticum Ostrava se sbormistrem Jurijem Galatenkem.

Součástí bienále NODO (25.- 28.6. Ostrava) je pět operních představení. Podílejí se na nich nejen čeští autoři, ale též skladatelé z Rakouska, Kanady, USA a Číny a pěvci i inscenátoři ze zahraničí. Martin Smolka a umělecký ředitel NODO Petr Kotík budou rovněž hosty dopolední Telefonotéky, která na Vltavě předznamená večerní přenos této operní události.

PROGRAM:
Martin Smolka: Sezname, otevři se! Pocta Umbertu Ecovi. Mluvená opera. Libreto a režie Jiří Adámek. Účinkují Jan Mikušek (kontratenor), Boca Loca LAB, Canticum Ostrava sbormistr Jurij Galatenko, Ostravská banda, řídí Ondřej Vrabec. Přímý přenos světové premiéry díla z Divadla Antonína Dvořáka v rámci festivalu Dny nové opery Ostrava 2014. Slovem provázejí Renáta Spisarová a Kateřina Huberová. Připravila Ostrava. (90 min)

Spustit audio