Přímý přenos z Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2013

26. červenec 2013

aneb Do Maškarního sálu známku v Českém Krumlově za hudebními skvosty

V letošním roce probíhá v malebném prostředí Českého Krumlova už 22. ročník mezinárodního hudebního festivalu. Festivalu, který si už za dobu své existence získal pevné místo v naší hudební kultuře. Festivalu, který nabízí zajímavou hudbu v překrásném prostředí starobylého a malebného města.

Velkou pozornost bezesporu přitahuje festivalový koncert, který se koná v pátek 26. července v exkluzivním prostředí Maškarního sálu českokrumlovského zámku. Na tomto koncertu vystoupí vynikající česká violistka Jitka Hosprová, první česká dáma violy. Spolu s ní bude účinkovat Collegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Praze s uměleckým vedoucím Pavlem Sochůrkem.

Jitku Hosprovou není jistě třeba zvláště představovat, připomeňme pouze, že po studiích na konzervatoři a AMU byla rovněž žačkou slavného violisty Luigiho Alberta Bianchiho. Vystupovala v mnoha zemích světa a na svém kontě má rovněž množství světových, i českých hudebních premiér; nahrála na CD velkou část světového violového repertoáru.

Collegium rozhlasových symfoniků vzniklo roku 1996, navázalo na starší tradici dřívějšího Pražského collegia a dalo si za cíl být všestranným souborem se širokým repertoárovým záběrem české, i světové komorní tvorby několika stylových období. Collegium není pouze sólovým souborem, ale také často – jako v případě dnešního koncertu – doprovází renomované sólisty. Kromě toho také často spolupracuje při provádění nejrůznějších vokálně-instrumentálních děl.

Jitka Hosprová si na toto vystoupení připravila dva violové koncerty. Jedná se o skladby z dob, kdy viola ještě nepatřila k tak vyhledávaným sólovým nástrojům, zejména z důvodů tehdejšího odlišného zvukového estetického ideálu. Nicméně i tehdy se našli autoři, které tento neprávem opomíjený nástroj inspirovall. Mezi jinými to byli slavný Georg Philip Telemann (jedná se o první známý violový koncert vůbec) a mannheimský rodák Karel Stamic. Ačkoliv se jedná o autory dvou různých stylových období, oba výborně vystihli silné stránky sólového nástroje a dali mu zaznít v jeho nejkrásnějších zvukových polohách.

Tyto dvě skladby zarámuje vystoupení Collegia: vybralo si díla dvou velkých mistrů naší hudby: Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.
Z Dvořákova díla zazní slavná Serenáda E dur, op.22, jedno z nejpůvabnějších a nejvíce hraných mistrových děl. Není divu – je to skladba z jeho šťastného životního období, a díky tomu se jedná o nesmírně optimistické, až idylické dílo. Serenáda je také důkazem Dvořákova dokonalého smyslu pro malé formy. Je zajímavé, že tuto skladbu uvedl v dubnu roku 1877 v Brně Leoš Janáček – a o osm měsíců později měla v Brně premiéru (rovněž pod jeho dirigentským vedením) další skladba dnešního koncertu – Janáčkova Suita pro smyčce. Bylo to 2.12. 1877.

Ačkoliv tato Janáčkova hudba neprokazuje tolik optimismu a idyličnosti jako Dvořákova Serenáda, je tu jistě určitá myšlenková spřízněnost dvou velkých zjevů naší hudby. A tak bude jistě zajímavé vyslechnout tyto dvě skladby v těsném sousedství.
Skladby, i účinkující – Jitka Hosprová a Collegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu, slibují příjemný večer plný krásné hudby ve výborném provedení.

autor: Josef Prokop
Spustit audio