První Evropský koncert Berlínských filharmoniků

1. květen 2013

Dopoledne prvního květnového dne nabízí stanice Vltava v mimořádném svátečním vysílacím schématu zvukový dokument z vůbec prvního Evropského koncertu Berlínských filharmoniků. Jde o záznam jejich vystoupení v Praze z 1. května 1991.

Evropské koncerty Berlínských filharmoniků, jednoho z nejlepších orchestrů na světě, jsou putovní, každý rok se konají jinde. Jsou nejen exkluzivní položkouněmeckého televizního programu, ale také poctou pro hostitelské město a
zároveň příležitostí k oslavě narozenin orchestru. Svou historii totiž Berlínští filharmonikové počítají od 1. května 1882.

Před Simonem Rattlem, který nastoupil do Berlína roku 2002, působili v čele Berlínských filharmoniků především Hans von Bülow, Arthur Nikish, Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan a Claudio Abbado. A právě s posledně jmenovaným byli v roce 1991 v československé metropoli, a to výhradně s Mozartovou hudbou.

Záznam připomene, že tehdy uvedli předehru k Mozartově opeře Don Giovanni a scénu z ní, dále Recitativ a Rondo pro soprán, klavír a orchestr a dvě symfonie - č. 29 A dur a č. 35 zvanou Haffnerova. Sólisty byli sopranistka
Cheryl Studer a pianista Bruno Canino.

Také letos 1. května hrají Berlínští filharmonikové na svém prestižním (už třiadvacátém) Evropském koncertě v Praze. Je tomu tak už potřetí - ten druhý "pražský" program se konal v roce 2006 a bylo to logické, protože to byl stejně jako rok 1991 jubilejní Mozartův rok. Jak známo, Don Giovanni měl premiéru ve Stavovském divadle v Praze.

Záznam letošního pražského koncertu plánuje uvést stanice Vltava o několik týdnů později.

Spustit audio