Pucciniho Tosca v Ústí nad Labem

23. květen 2014

Tři místa ve městě Římě navštíví diváci v jediném večeru v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem. Kostel Sant´ Andrea della Valle, palác policejního ředitele barona Scarpii a Andělský hrad – to jsou reálie, které zpřítomňují tři jednání opery Tosca Giacoma Pucciniho.

Novou inscenace připravili v Ústí dirigent a ředitel divadla Miloš Formáček a operní režisér a scénograf Tomáš Pilař, který na sebe v krátké době upozornil několika projekty; loňskou premiérou Síly osudu v Liberci, inscenací opery Bohuslava Martinů Voják a tanečnice v Plzni, nedávným nastudováním Nedbalovy Polské krve v Brně, nebo tamtéž scénickým ztvárněním kantát B. Martinů, jímž se na přelomu dubna a května otevíralo brněnské Sono Centrum.

Tomáš Pilař však pro všechna tři dějství opery Tosca zvolil téměř nezměněnou scénickou podobu. Jejím základem jsou tři stěny v mírné perspektivě otevřené směrem k divákovi, tři dveřní otvory a jen několik málo rekvizit; a tak zůstává i divákovi velký prostor pro vlastní fantazii. Podněcuje jí jen malířova paleta, košík s jídlem, dvě svíčky, křížek a ovšem nezbytný nůž, podněcují ji rovněž výpravné kostýmy Josefa Jelínka, a podněcují ji i výkony pěvců – na premiéře v pátek 16.5. to byli Luisa Albrecht jako zpěvačka Tosca, Nikolaj Višňjakov coby malíř Cavaradossi a Nikolaj Někrasov jako baron Scarpia, policejní ředitel.


„Oproštěná a abstraktní scéna s málem konkrétních prvků představuje v naší inscenaci obsah Scarpiovy mysli,“ říká režisér Tomáš Pilař, „zůstává v podstatě neměnná, Scarpiovu duši ilustrujeme bohatou prací se světly a také jistou dekonstrukcí scény v závěru prvního aktu, kde Scarpia zpívá ´pro tebe, Tosco, zapomínám na Boha´ a v jeho hlavě vytryskne vnitřní peklo. V této dekonstruované scéně pak probíhají obě další jednání,“ uzavírá Pilař.

Tato postava je v ústeckém pojetí Pucciniho opery dominantním charakterem.

Dirigent, jeho orchestr, sólisté, sbor, autor kostýmů i režisér si novou Toscou vysloužili mnohohlasé „bravo“, spoustu květin, sedm opon a standing ovation. Reportáž z premiéry uslyšíte na Vltavě v pořadu Slovo o divadle v sobotu 24. května po 17. hodině.

Spustit audio