Rossini na kytaru

10. únor 2015

Pátek 13. 2. 2015 V pátek dopoledne vysíláme zajímavou instrumentační transkripci sedmi známých melodií z opery Straka zlodějka od Gioacchina Rossiniho. Uslyšíme duo německých kytaristů Thomase Müllera-Peringa a Johannesa Tapperta. Do této podoby upravil kdysi sedm operních částí Vídeňan Anton Diabelli.

Neděle 15. 2. 15Händelovo oratorium Izrael v EgyptěStarozákonní oratorium „Izrael v Egyptě“ Georga Friedricha Händela je takříkajíc „postaveno na sborech.“ Libreto mu pomohl z biblických textů vybrat jeho přítel Charles Jennens. Několik kapitol z Druhé knihy Mojžíšovy podstatně zkrátil a doplnil úryvky z žalmů. Druhá kniha Mojžíšova – Exodus líčí vysvobození izraelského národa z egyptského otroctví. Premiéra oratoria se konala v Královském divadle Haymarket v dubnu roku 1739 a úspěch byl obrovský. V neděli dopoledne si poslechneme nahrávku s anglickými sólisty a se sborem a orchestrem The Monteverdi Choir and Orchestra. Dirigentem je John Eliot Gardiner.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.