S Dvořákem v Nelahozevsi – záznam koncertu z 11. září 2011

21. září 2011

V rámci oslav letošního 170. výročí narození Antonína Dvořáka uspořádal Český rozhlas, stanice ČRo 3 – Vltava koncert v rodném domě skladatele v Nelahozevsi.

Antonín Dvořák: Cypřiše pro smyčcové kvarteto.
Výběr - W. A. Mozart: Smyčcový kvartet C dur Disonantní K 465.
Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet As dur op. 105.
Hraje Bennewitzovo kvarteto.
Uvádí Vojtěch Babka.

Koncert jsme vysílali přímým přenosem a zazněl na něm v podání Benewitzova kvarteta nejprve výběr z cyklu Antonína Dvořáka Cypřiše. Toto dílo vzniklo původně jako písňový cyklus, později skladatel písně přepracoval na sadu drobnějších kousků pro smyčcové kvarteto.
Dále zazněl Smyčcový kvartet C dur Wolfganga Amadea Mozarta zvaný „disonantní“ pro nezvyklý chod hlasů hned na počátku díla. Skladba je součástí šestice kvartet, kterými Mozart uctil svůj velký vzor, staršího profesního kolegu Josepha Haydna.
Na závěr zazní vrcholné dílo Dvořákovo, jeho smyčcový kvartet As dur. Kompozice vznikla po návratu skladatele zpět do vlasti po tříletém pobytu ve Spojených státech a vyznačuje se šťastnou, optimistickou náladou.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.