Slovenský komorní orchestr s uměleckým vedoucím Bohdanem Warchalem

4. prosinec 2014

Do Dnů slovenské kultury na stanici Vltava patří v jejich závěru i Nedělní koncert, jehož dvouhodinový program je plně věnován nahrávkám Slovenského komorního orchestru – souboru, který patřil v Československu zejména v 80. letech k domácím legendám a který po čtyři desetiletí účinkoval po celém světě.

Vysíláme 7. prosince od 14:00 v rámci Dnů slovenské kultury.

PROGRAM:
Antonio Vivaldi: Koncert č. 4 G dur Concerto alla rustica
E. H. Grieg: Z dob Holbergových op. 40. Suita ve starém slohu
C. Ph. E. Bach: Koncert pro flétnu, smyčcový orchestr a cembalo G dur. Sólista Miloš Jurkovič.
Béla Bartók: Divertimento pro smyčcový orchestr.
Antonio Vivaldi: Čtvero ročních dob op. 8. Cyklus čtyř koncertů pro housle a orchestr. Sólista Bohdan Warchal.

Jeho zakladatelem a uměleckým vedoucím byl v roce 1960 houslista Bohdan Warchal (1930- 2000), na přelomu 50. a 60. let koncertní mistr Slovenské filharmonie. Interpretovali spolu hudbu všech slohových období, ale těžiště jejich zájmu leželo v barokním repertoáru. Později přibyla i hudba 19. a 20. století, včetně množství premiér zejména slovenských skladatelů. Tuzemští milovníci hudby znali těleso pod jménem Warchalovci. Komorní smyčcové uskupení bylo jedním z nejpopulárnějších souborů klasické hudby na Slovensku, ale velmi oblíbené bylo i v Praze. Od roku 2001 převzal umělecké vedení orchestru někdejší Warchalův bratislavský žák Ewald Danel. Soubor nyní nese v názvu i jméno svého zakladatele, který byl už v roce 1983 jmenován národním umělcem.

Slovenský komorní orchestr má rozsáhlou diskografii, v níž na předním místě figuruje Čtvero ročních dob od Antonia Vivaldiho – cyklus čtyř celosvětově nesmírně populárních houslových koncertů s Warchalem jako sólistou. I tato hudba během Nedělního koncertu zazní, vedle děl Carla Philippa Emanuela Bacha, vedle suity „ve starém slouhu“ Za časů Holbergových od Edvarda Griega a vedle Bartókova Divertimenta.

Slovenský komorní orchestr pod Warchalovým vedením bodoval u publika temperamentní hrou. Nevydali se cestou historicky poučené, autentické interpretace, studia dobových pramenů a užívání původních nástrojů. Bohdan Warchal sázel na svou intuici a členy orchestru inspiroval k originalitě a vitalitě, k projevu, z něhož vyzařovalo nadšení z hudby.

autor: Petr Veber
Spustit audio