Sopranistka Flemingová zazpívá v Praze při oslavách výročí sametové revoluce

28. červenec 2009

Americká sopranistka Renée Flemingová, jejíž českokrumlovský operní recitál jsme 18. července přinesli na stanici Vltava v přímém přenosu, se v České republice objeví znovu letos v listopadu, aby se podílela na programu k jubileu událostí z roku 1989.

"Měla bych tu být zpátky 14. listopadu k oslavám připomínajícím dvacáté výročí sametové revoluce," řekla Flemingová stanici Vltava v živě vysílaném krátkém rozhovoru bezprostředně po koncertě (viz audio). Pozval ji někdejší prezident Václav Havel. "Vypadá to, že půjde o velkou událost, o velmi silný zážitek. Jsem pochopitelně neuvěřitelně poctěna pozváním, abych se programu zúčastnila," dodala světoznámá umělkyně.

Na mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově zpívala árie z Rossiniho Armidy a Verdiho Otella, z opery Die Kathrin od Ericha Wolfganga Korngolda a oblíbenou árii o měsíčku z Dvořákovy Rusalky, a to pod širým nebem v amfiteátru postaveném v historické Pivovarské zahradě. Zazněla také Gershwinova píseň Summertime z opery Porgy a Bess, píseň "I Could Have Danced All Night" z Loeweho muzikálu My Fair Lady a na místě přídavků postupně aranžmá amerických lidových písní, Straussova píseň Cäcilie a árie Lauretty z Pucciniho komické opery Gianni Schicchi.

"Open-air koncerty obecně miluji, zpívat lidem pod oblohou se mi moc líbí, ale musím zdůraznit, že zdejší publikum bylo obzvláště vřelé, nehledě na teplotu," prohlásila Flemingová. Ten zatažený večer bylo po deštích opravdu chladno a pěvkyně, profesionálně se při vystoupení tvářící jakoby nic, to nakonec přece jen zmínila. Nadšeně však reagovala na skutečnost, že koncertu naslouchal v auditoriu právě Václav Havel. Potkali se a spřátelili, jak připomněla, v době, kdy byl Havel hlavou státu, při jeho návštěvě v Bílém domě ve Washingtonu.

Sopranistka, jejíž praprarodiče přišli před sto lety do USA z Prahy, účinkovala před českým publikem již v roce 1996 na nádvoří zámku v Nelahozevsi, o tři roky později při písňovém programu v Rudolfinu a roku 2003 ve Smetanově síni Obecního domu, kde zpívala s Pražskými symfoniky k poctě Václava Havla. Letos v březnu Vltava přenášela představení Dvořákovy Rusalky z Metropolitní opery v New Yorku s Flemingovou v titulní roli.

Malebný Český Krumlov Renée Flemingovou nadchl. Prošla se jeho uličkami, byla v muzeu rakouského malíře Egona Schieleho, který do rodného města své matky často jezdil, a na zámku viděla nejen krásné historické obytné interiéry, ale také barokní divadélko se vzácně dochovanými dobovými kulisami, pravou raritu. My Američané považujeme za zázrak vše, co je starší než dvě stě let, vtipkovala sólistka při tiskové konferenci v Praze o dva dny dříve. Český Krumlov je nádherné, nád-her-né město, opakovala pak na místě.

Petr Veber

autor: Petr Veber
Spustit audio