Španělská sopranistka María Espada a soubor Vespres d´Arnadí na Letních slavnostech staré hudby

25. srpen 2016

Malebný hlavní sál zámku Troja rozezněly 25. července 2016 tóny barokních skladatelů v podání sopranistky Maríi Espady a souboru Vespres d´Arnadí, kteří přijali pozvání na 17. ročník mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby.

Letošní téma Venezia připomněli provedením árií, kantát i instrumentálních kusů od autorů, kteří s Benátkami byli spjati, ať už trvale, nebo jen na přechodnou dobu. Mezi ně patřil Tomaso Albinoni, Alessandro Marcello, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti i Baldassaro Gallupi.

Sopranistka María Espada vystudovala zpěv na konzervatoři v Meridě, Madridu a také na prestižní soukromé konzervatoři Escuela superior de Música Reina Sofía u Alfreda Krause. Vystupuje na řadě prestižních evropských pódií a spolupracuje s renomovanými soubory a orchestry, jako jsou: Royal Concergebouw Orchestra, Venice Baroque Orchestra, Il Giardino Armonico. Její nahrávky vyšly například u společností: Harmonia Mundi, Glossa, Challenge nebo Naxos. Ve svém vystoupení na Letních slavnostech projevila velkou hloubku, citlivost a vnitřní zaujetí, se kterými přednášela technicky i emočně náročné pěvecké party. Její zpěv doprovázel valencijský soubor Vespres d´Arnadí, který založili Dani Espasa a Pere Saragossa v roce 2005.

03692670.jpeg


Na koncertě v Troji se soubor představil ve složení:
Pere Saragossa – hoboj
Farran Sylvan James – housle
Lina Tur Bonte – housle
Natan Paruzel – viola
Oleguer Aymamí – violoncello
Dani Espasa – cembalo, umělecký vedoucí

Svým názvem odkazuje k hudebním produkcím v 18. století. Ty se totiž odehrávaly většinou v průběhu slavnostních večeří šlechty nebo bohatých měšťanů. Tradiční delikatesou byl valencijský dezert z dýně – arnadí. Soubor také vystupuje na prestižních evropských festivalech a spolupracuje s významnými sólisty.

03692672.jpeg

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.