Speciální program k úmrtí Ilji Hurníka

9. září 2013

V sobotu se ve věku nedožitých 91 let uzavřel život skladatele a pianisty, ale také spisovatele Ilji Hurníka, nestora tuzemské umělecké scény, který sféru klasické hudby nepřehlédnutelně přesahoval do sféry literární.

Stanice Vltava uvádí k připomenutí Ilji Hurníka a jeho odkazu následující pořady:

Skladatel a spisovatel Ilja Hurník (na archivním snímku z 25. října 2010).

Ilja Hurník: Klavíristé
Čtyři drobné anekdotické příběhy na téma poslání hudby v životě člověka.

Dalo by se říct, že i jako dramatik se skladatel Ilja Hurník bez hudby neobešel. Dokládají to už názvy her. Stejné je to i v případě komedie Klavíristé, již klávesový hudební nástroj udává doslova tón. Nad černobílou klávesnicí, která může znamenat svět i prokletí se prolnou zápletky a lidské osudy několika mini komedií, z nichž jedna se odehrává na palubě Titanicu.

V hlavních rolích inscenace režisérky Markéty Jahodové uslyšíte mimo jiné Eduarda Cupáka, Miroslava Moravce, Vladimíra Brabce, Oldřicha Kaisera, Martina Růžka, Jiřího Langmajera, Marka Ebena.
Online k poslechu do 16. září 2013.

Proslul jako interpret i jako autor, a to ve vzácné rovnováze jako mistr tónů i mistr slova, byl pedagogem i popularizátorem hudby. Hudba, kterou psal, byla neoklasicky svižná, nápaditá, se značnou dávkou humoru, také se stopami folklóru. Jeho skladbičky s chutí zpívají dětské sbory, pozornost vzbudil i s operami Oldřich a Boženka a Dáma a lupiči.

Ilja Hurník: Muzikální Sherlock
V knize povídek Muzikální Sherlock nechal Ilja Hurník řešit slavného detektiva nové případy. My si v autorově interpretaci poslechneme příběh, ve kterém Holmes spolu s doktorem Watsonem řeší ztrátu jednoho slovíčka.


I jeho knížky a rozhlasové hry hodně čerpají z hudebního světa. Vždy v nich pobaví, ale také pohne k přemýšlení. Hurníkovy texty jsou břitké i šarmantní, úsporné a hravé, moudré a noblesní, harmonické a pozitivní. Ilja Hurník dokázal hudbu nejen skvěle interpretovat, ale také o ní nádherně vyprávět a psát.

01001337.jpeg

Ve výčtu oborů, kterými se profesor Ilja Hurník zapsal do českého kulturního života, zaujímá psaní rozhlasových her specifické místo. Inscenace jeho hry Moli, hry o životě molů plného strachu pod sametovými kladívky klavíru, s Jiřinou Bohdalovou, Václavem Voskou a Milošem Nedbalem v hlavních rolích a v režii Jiřího Horčičky, již stačila vstoupit do rozhlasových dějin. I další tituly například – Lov na pláč, Stradivariana, Hudebně doložený Ezop - si získaly přízeň posluchačů.

02962034.jpeg

Český rozhlas si práce profesora Hurníka velmi vážil a v průběhu let postupně uvedl 20 jeho her. Naposledy to byla tragikomedie Profesor Morus v roce 2010.

Jednu z her do programu mimořádně zařazuje stanice Vltava v úterý večer v rámci Klubu rozhlasové hry, další chystá ČRo Dvojka na tuto sobotu.

Ilja Hurník dokázal svou skromností, pracovitostí a pílí, že je možné žít krásný a naplněný život do velmi vysokého věku. Jsem rád, že se díky bohatým rozhlasovým archívům budeme i nadále moci setkávat s tvorbou a slovem tohoto moudrého muže,“ uvedl Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu.

Spustit audio