Švýcarské jaro v Hradci Králové

20. březen 2013

S dirigentem Kasparem Zehnderem o Honeggerově oratoriu Nicolas de Flue

Kaspar Zehnder byl dirigentem zahajovacího koncertu projektu Švýcarské jaro v pražském Rudolfinu a připravil také program koncertu (21. března) v Hradci Králové, a to s tamní filharmonií a s Pražským filharmonickým sborem. Vybral pro tento program vedle hudby Bohuslava Martinů, který ve Švýcarsku po určitou dobu žil a také zemřel, oratorium Nicolas de Flue od Arthura Honeggera. Nastudoval dílo pro českou premiéru. Honeggerova monumentální kompozice, dramatická hudební legenda z konce 20. let 20. století, zachycuje hloubku a význam příběhu švýcarského askety a poustevníka, označovaného za duchovního otce švýcarské jednoty. Světec Nicolas je skutečnou postavou z 15. století. Na základě zjevení opustil kariéru v armádě a nakonec i rodinu. V prorockém duchu hovořil o míru, o nutnosti kompromisu. Od jeho doby nebyla ve Švýcarsku válka.

Švýcarské jaro, březnová přehlídka kultury, ekonomiky a politiky, je rozprostřena nejrůznějšími akcemi do metropole i vybraných regionů a měst. Švýcaři v roce 1993 uznali Českou republiku jako samostatný stát a po dvou desetiletích se rozhodli připomenout tímto projektem přátelské vztahy mezi oběma zeměmi a zároveň přiblížit českým obyvatelům švýcarské reálie.

Tuzemské publikum zná Kaspara Zehndera zejména z jeho tříletého působení v čele Pražské komorní filharmonie, k níž přišel v roce 2005. Nyní je šéfdirigentem orchestru ve švýcarském městě Biel a stal se tak po padesáti letech, od dob začátků Charlese Dutoita, prvním švýcarským dirigentem stojícím zase v čele švýcarského orchestru. Vedle toho je uměleckým šéfem letního festivalu v Murtenu.

autor: Petr Veber
Spustit audio