Tomáš Gregor: Czech Chicks

14. listopad 2007

Další dokument Tomáše Gregora z vltavského cyklu Ztráty a nálezy, nazvaný s trochou ironie ´Czech chicks´, což by se volně dalo přeložit jako ´české kočky´, je pohledem na osudy českých výtvarnic, které spojil osud v podobě kanadské emigrace. Pět spřátelených výtvarnic působících v Kanadě se v roce 2005 sešlo ve výstavní síni pražské Novoměstské radnice na společné výstavě se stručným názvem Art Canada 5. Čtyři z nich v tomto radiodokumentu vypovídají o svých českých i kanadských zkušenostech.

Cyklus dokumentů Ztráty a nálezy vysílá Český rozhlas 3 - Vltava po celý letošní rok. Mapuje v něm osudy Čechů v cizině, nabízí ale i pohled cizinců na Čechy. V dokumentu nazvaném ironicky "Czech chicks" předkládá Tomáš Gregor osudy čtyř českých výtvarnic, které emigrační vlna po roce 1968 zavedla do Kanady. V roce 2005 se tyto umělkyně setkaly v Praze, na výstavě Art Canada 5, kterou podpořilo Kanadské velvyslanectví v Praze.

Jde o Marii Gabánkovou, profesorku na prestižní Ontario College of Art and Design v Torontu, která portrétovala řadu významných českých, kanadských a amerických osobností (z českých např. Josefa Škvoreckého či Karla Kryla), ilustrátorku dětských knih Vladyanu Krykorkovou, která ilustrovala mimo jiné i sedm knih inuitského spisovatele Michaela Kusugaka, Alenu Fouskovou, která na výstavě prezentovala abstrakce ovlivněné životem v Kanadě, a Helenu Wilsonovou, která se po léta zabývala fotografováním kanadských domorodých kmenů. Zajímavé je i to, že dvě z těchto umělkyň se vrátily zpátky do Čech, zatímco druhé dvě zůstávají v Kanadě. I to vrhá zajímavé světlo na otázky, které řeší vltavský dokumentární cyklus Ztráty a nálezy.

Spustit audio