Tomáš Gregor: Prezidentův překladatel

11. červenec 2007

Paul Wilson je kanadský spisovatel, publicista, redaktor, rozhlasový autor a režisér a překladatel české literatury. Narodil se v Ontariu a vystudoval na Torontské univerzitě a na King's College v Londýně. Deset let (1967-1977) strávil v komunistickém Československu, kde učil angličtinu a zpíval se skupinou The Plastic People of the Universe.

Po návratu do Kanady přispíval do významných severoamerických novin a časopisů jako jsou The New Yorker, The New York Review of Books, The Toronto Star a další.

Pro rozhlas (CBC Radio) napsal a realizoval několik dokumentárních pořadů, zvláště pak o změnách režimů ve východní Evropě a Sovětském svazu. Soustavně se také věnoval překládání především české literatury - například textů Zdeňka Mlynáře, Bohumila Hrabala, Ivana Klímy a zejména Josefa Škvoreckého a Václava Havla. Nedávno vyšel ve Spojených státech jeho překlad Havlovy vzpomínkové knihy Prosím stručně.

Paul Wilson se v roce 1967 vydal do Československa vlastně tak trochu "z hecu". Aby se přesvědčil, jestli je to v socialismu opravdu "tak hrozné", jak líčili mladí Češi, se kterými se setkal za svých studií v Londýně. Zůstal pak u nás, navzdory dramatickým událostem konce 60. let, až do roku 1977, kdy byl v souvislosti s procesem se skupinou The Plastic People of the Universe a vznikem Charty 77 z normalizovaného Československa vyhoštěn.

Jeho politické názory se formovaly především právě díky neobvyklé konfrontaci "neangažovaného" občana svobodného světa s českou totalitou, na kterou se díval tak trochu zvenčí. Postupně však u nás zdomácněl, nejprve v Brně a později v Praze učil angličtinu, a sám se pilně učil česky. Oženil se s Češkou a stal se zpěvákem undergroundové skupiny Plastic People of the Universe. Z náhodné návštěvy se tak zrodilo celoživotní "postižení".

Díky svým aktivitám se Paul Wilson seznámil s mnoha osobnosti české kultury a později i disentu, především s Václavem Havlem, jehož "dvorním překladatelem" se stal po svém nuceném návratu do rodné Kanady.

Paul Wilson nám v dokumentu Čechokanaďana Tomáše Gregora dává jedinečnou možnost podívat se na sebe důvěrně, jako v zrcadle, očima cizince, který českou kulturu i českou povahu poznal doslova na vlastní kůži ve velmi exponovaných dobách a zachovává si k ní velmi vřelý vztah. I jeho čeština, přestože už třicet let žije mimo naši republiku, zůstává vynikající.

Paul Wilson je dodnes jedním z předních vyslanců české kultury na severoamerickém kontinentu a nemůže chybět v naší sbírce "Ztrát a nálezů".

autor: Michal Lázňovský
Spustit audio