Trojí Stabat mater

19. duben 2019

Pašijový příběh starý přes 2000 let se stal silnou inspirací pro veškeré umění. V hudbě se vedle zhudebnění pašijových  textů evangelií setkáváme patrně častěji se zhudebněním latinské sekvence Stabat mater Dolorosa. V rámci velkopátečního dopoledního vysílání zazní Stabat mater třikrát -  ve zhudebnění  Jana Křtitele Vaňhala, Jakuba Jana Ryby a Gioacchina Rossiniho.

V úvodu našeho vysílání vám nabídneme část záznamu  koncertu, který se konal 17. září 2007 v kostele sv. Šimona a Judy na Starém městě v Praze a byl součástí festivalu Svatováclavské slavnosti. Na programu bylo oratorium Stabat Mater Jana Křtitele Vaňhala, významného reprezentanta české hudební emigrace konce 18.století, který strávil většinu svého života ve Vídni.  Měl pověst vynikajícího hráče na klávesové nástroje,  hudebního pedagoga, byl úspěšným a uznávaným skladatelem. Stýkal  se s předními hudebníky své doby – J. Haydnem, W. A. Mozartem a C. Dittersem z Dittersdorfu. Vaňhalův kompoziční odkaz je velice bohatý, zahrnuje díla symfonická i komorní, poměrně významné místo zaujímala v jeho tvorbě hudba duchovní – velice působivým příkladem z této oblasti  je Stabat mater f moll, pro dvě sólistky, ženský sbor a komorní orchestr. Na provedení působivého díla se budou podílet sopranistka Pavla Vykopalová a mezzosopranistka Jana Sýkorová, spoluúčinkuje Kühnův dětský sbor se sbormistrem Jiřím Chválou, hrát bude Komorní orchestr pražských symfoniků, dirigentem je Tomáš Hanus.

02128542.jpeg

Podruhé zazní velké téma Stabat mater ve zpracování Jakuba Jana Ryby, skladatele,  který se stal symbolem české kantorské hudební tvorby na přelomu 18. a 19.stol. Ryba byl všestrannou osobností - ovládal hru na několik hudebních nástrojů, byl činný jako literát,  zajímal se o historii i filozofii. Z jeho početné skladatelské tvorby je všeobecně známá Česká mše vánoční. Hudba Rybovy Stabat mater je ale velice odlišná – je dokladem skladatelových tvůrčích schopnosti a ambicí vyrovnat se s velkým tématem. Oratorium vzniklo roku 1805 na objednávku tehdejšího regenschoriho chrámu sv. Bartoloměje v Plzni. Stabat mater Jakuba Jana Ryby zazní v záznamu provedení, které se  konalo 29.března 2015 ve velkém sále Měšťanské besedy v Plzni, bylo závěrečným koncertem festivalu Smetanovské dny. Jako sólisty uslyšíme sopranistku Christinu Johnston, mezzosopranistku Jana Horákovou Levicovou, tenoristu Jaroslava Březinu a barytonistu Romana Hozu, Spoluúčinkovat bude Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou, hrát bude Plzeňská filharmonie s dirigentem Vojtěchem Spurným.

Vysíláme na Velký pátek 19.4.2019 8:00-12:00

Videozáznam Rybova Stabat Mater:

autor: Dagmar Henžlíková