Ústí nad Orlicí metropolí houslistů

6. květen 2010

Šest desítek nejmladších houslistů ze čtrnácti zemí Evropy, ale i z USA nebo Mongolska se sjelo na Kocianovu soutěž do Ústí nad Orlicí. Nejlepší výkony dvaapadesátého ročníku představí publiku v sobotu 8. května koncert vítězů. Předsedou mezinárodní soutěžní poroty zasedající v sále Základní umělecké školy Jaroslava Kociana je opět Pavel Hůla, primárius Kocianova kvarteta.

Před pěti lety byl obnoven festival Kocianovo Ústí. Pořadatelé Kocianovy houslové soutěže, nazývané důvěrně Kociánka, ojedinělého klání pro nadějné interprety do 16 let, si uvědomili, že je třeba jejím účastníkům a návštěvníkům města nabídnout ještě další koncerty a zajímavé akce. Ve spolupráci s houslistou Jaroslavem Svěceným, někdejším účastníkem soutěže, vznikl projekt hudebního festivalu, rámujícího soutěž. O názvu nebylo pochyb, hudební slavnosti Kocianova Ústí vznikly v rodném městě slavného houslisty již v padesátých letech minulého století a jednou z jeho součástí se stala v roce 1959 i soutěž.

Koncerty se konají střídavě v Roškotově divadlo a v prostorách děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Pátý ročník festivalu nabízí v Městském muzeu v Hernychově vile interaktivní výstavu netradičních hudebních nástrojů Hejblata hudební a věci kolem. Zahajovací koncert patřil za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice a šéfdirigenta Marko Ivanovice loňskému absolutnímu vítězi soutěže, jímž byl Šimon Michal.

Další koncert pod názvem „Hudba starých mistrů“ připravil s Jaroslavem Svěceným trumpetista Vladimír Rejlek a varhaník Josef Popelka. Páteční Galakoncert žánrů“ přivádí pak dohromady zpěvačku Jitku Zelenkovou, pianistu Pavla Větrovce, varhaníka Václava Uhlíře a opět Jaroslava Svěceného.

autor: Petr Veber
Spustit audio